Overheid en detailhandel pakken gezamenlijk winkelcriminaliteit aan
De overheid en de detailhandel gaan gezamenlijk de winkelcriminaliteit aanpakken. Dat blijkt uit een gezamenlijke overeenkomst die vandaag door de bewindspersonen Donner (Justitie), Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Wijn (Economische Zaken) en het bestuur van het Platform Detailhandel is ondertekend. In de overeenkomst zijn twintig afpraken vastgelegd. Onder meer dat er een landelijke coördinator overvalcriminaliteit wordt aangesteld, dat er een uniform aangifteformulier komt en dat de overheid urgentiegebieden gaat aanwijzen waarbinnen speciale maatregelen kunnen worden genomen om de veiligheid te vergroten. Tevens hebben de winkelbedrijven aangegeven meer te willen investeren in de aanpak van criminaliteit die wordt gepleegd door het eigen personeel. De samenwerking heeft als doel om binnen een jaar een aanzienlijke reductie van winkelcriminaliteit tot stand te brengen.
De huidige situatie van winkelcriminaliteit is verontrustend. Het aantal winkeldiefstallen bedraagt meer dan 5 miljoen, er vinden ca. 1000 overvallen plaats en de totale schade wordt geschat op ongeveer 750 miljoen euro. De overheid en de detailhandel willen deze criminaliteit terugdringen. Het kabinet heeft in het onlangs verschenen veiligheidsprogramma'Naar een veiliger samenleving' vastgesteld dat de criminaliteit met 20 tot 25% kan dalen in 2006. Het staat vast dat de in het veiligheidsprogramma genoemde maatregelen - meer politie en toezicht en de aanpak van veelplegers - ook effect zal hebben voor de veiligheid in het bedrijfsleven. Maar de overheid wil met de detailhandel gericht investeren in de aanpak van winkelcriminaliteit vanwege de specifieke problematiek.
Winkeliers investeren jaarlijks 270 miljoen euro in het nemen van preventieve maatregelen. Desondanks is de criminaliteit in de detailhandel gestegen met 10%. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de diefstal gepleegd wordt door het eigen personeel. Daarom stelt de detailhandel voor om een centrale waarschuwingslijst voor frauderend winkelpersoneel in te stellen. Het betreffende voorstel ligt momenteel ter goedkeuring bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Verder wil de detailhandel meer gebruik maken van de technische mogelijkheden om producten onzichtbaar te beveiligen. Er zijn momenteel 30.000 detectiepoortjes, terwijl 5% van de producten onzichtbaar is beveiligd. Dit percentage zal de komende jaren worden verhoogd naar 20 tot 25 %. Ook wil de detailhandel meer investeren in het opleiden van personeel in criminaliteitspreventie en omgaan met agressie. En er zal bij de winkelbedrijven op worden aangedrongen in alle gevallen, dus ook bij interne fraude, aangifte te doen. Om de veelplegers beter aan te kunnen pakken zal er meer gebruik worden gemaakt van cameratoezicht en wordt het beleid om winkelverboden uit te reiken geïntensiveerd.
Om deze aangiftes te vereenvoudigen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken samen met de politie een traject in gang gezet om te komen tot een landelijk basisvoorzieningenpakket voor het doen van aangifte. Onderdeel daarvan is een uniform aangifteformulier. Tevens komt er binnen drie maanden een landelijke coördinator overvalcriminaliteit die de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid zal stimuleren, overvaltendensen zal analyseren en preventie-adviezen zal opstellen. Het bestaande Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelgebieden zal worden geïntensiveerd door, binnen negen maanden, tien winkelcentra aan te wijzen waar het project zal lopen, mede gesubsidieerd door het ministerie van Justitie. Tevens worden er dit jaar drie regionale platforms criminaliteitsbeheersing ingesteld, naast de bestaande tien. Deze platforms betreffen publiek-private samenwerkingsverbanden op regionaal niveau. In het veiligheidsprogramma is aangekondigd dat het kabinet urgentiegebieden wil aanwijzen, waarbinnen het Rijk zich zal inspannen om hindernissen voor kansrijke onorthodoxe maatregelen weg te nemen. Hierbij kan worden gedacht aan preventief fouilleren, meer toezicht en bestuurlijke handhaving voor kleine ergernissen. Dit jaar worden deze gebieden geselecteerd. De detailhandel zal voor april dit jaar een lijst aanbieden van mogelijke urgentiegebieden. Verder wordt de detailhandel betrokken bij het nieuw te ontwikkelen kader voor het grote stedenbeleid, dat voor de zomer door het Rijk zal worden gepresenteerd. Het ministerie van EZ zal, vooruitlopend hierop, 1 miljoen euro ter beschikking stellen om een aantal samenwerkingsprojecten binnen de grote steden te stimuleren.
Bron: Ministerie van Justitie