Gemeente Stadskanaal

Nieuwsberichten

17-01-2003
Resultaten onderzoek RIVM van bemonstering vaten uit het Ceresmeer in Stadskanaal

Op 24 oktober 2002 werden vijf vaten uit het Ceresmeer gelicht. Direct daarna, is Ingenieursbureau DHV, in opdracht van Philips, gestart met het onderzoek naar de inhoud van de vaten. De eerste resultaten van dat onderzoek werden in november met de bewoners van de Cereskade besproken.

In opdracht van de gemeente Stadskanaal en de VROM-inspectie heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eveneens onderzoek gedaan naar de vijf vaten uit het Ceresmeer in Stadskanaal.

Doel van beide onderzoeken was, onafhankelijk van elkaar, inzicht te krijgen in de samenstelling van de inhoud van de vaten. Er zijn in eerste instantie verkennende analyses (semi-kwantitatieve analyses) uitgevoerd. Daarna zijn van verschillende stoffen de concentraties organische componenten vastgesteld. De vaten waren genummerd van 1 t/m 5.

Het onderzoek door het RIVM leverde in het kort de volgende resultaten op:

* bij de vaten 2 t/m 4 heeft uitwisseling met water plaatsgevonden;
* alle vaten, met uitzondering van vat 1, bevatten in hoofdzaak relatief geringe hoeveelheden anorganische componenten (metalen en chloorverbindingen);

* vat 5 bevat daarnaast geringe hoeveelheden oplosmiddelen (styreen en tolueen);

* in vat 2 is, onder het deksel, een laag aanwezig, waarin gehalten aan metalen en naftaleen voorkomen.

* Vat 1 bevat (gewichtscomponenten)

+ 10% water

+ 78% aceton

+ 10% ethanol

+ geringe hoeveelheden oplosmiddelen (methanol, styreen, di-n-butylftlaat, tolueen, trichloorethyleen, perchloorethyleen).

De gevonden resultaten van DHV en RIVM komen met elkaar overeen. De gevonden concentraties en/of percentages liggen in alle vijf vaten in dezelfde orde van grootte.

Vraag is wat de eventuele risico's zijn voor mens en milieu als een vat in het meer lek zou raken. Een punt wat daarbij een belangrijke rol speelt is het gedrag van de stof of het mengsel als dit vrijkomt uit het vat.

DHV heeft een conceptonderzoeksvoorstel gepresenteerd om zulke risico's in beeld te brengen.

Het conceptonderzoeksvoorstel is door provincie Groningen, gemeente Stadskanaal en Waterschap Hunze & Aa's beoordeeld. VROM-inspectie en RIVM hebben ook inhoudelijk gereageerd. Het conceptvoorstel zal, met inachtneming van opmerkingen en aanvullingen van de betrokken partijen, worden aangepast.

Begin februari start DHV, in nauwe samenwerking met de andere betrokkenen, met het onderzoek. De afronding wordt in het voorjaar verwacht.

Overigens gaat, los van deze onderzoeken, de monitoring van het water in het Ceresmeer en het grondwater gewoon door.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met de heer Jan Bezema, telefoonnummer (0599) 631 437.