CBS

Groei uitvoer houdt aan

In november 2002 ligt de waarde van de uitgevoerde goederen 3 procent boven het niveau van november 2001. Het is de derde opeenvolgende maand dat de uitvoer stijgt. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De waarde van de uitvoer bedraagt in november bijna 21 miljard euro. De invoer bedraagt in november bijna 18 miljard euro. Dat is 2 procent minder dan in november 2001. Het is de vijftiende opeenvolgende maand dat de invoerwaarde niet of nauwelijks stijgt. De ontwikkeling van de internationale handel in november 2002 wordt geremd doordat deze maand een werkdag minder telt dan november 2001. Vooral bij de uitvoer van goederen is sprake van hogere prijzen.

Handel met EU-landen groeit met één procent
Nederland heeft in november 2002 voor bijna 16 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar EU-landen. Dat is 1 procent meer dan in november 2001. De invoer uit EU-landen bedraagt in november 10 miljard euro. Ook dat is 1 procent meer dan een jaar eerder. Over de eerste tien maanden van 2002 daalde de uitvoer met 6 procent en de invoer met 4 procent. De handelsbalans met EU-landen laat in november een overschot van 5,7 miljard euro zien.

Meer export naar en minder import uit niet-EU-landen Terwijl de invoer uit niet-EU-landen al geruime tijd daalt, stijgt de uitvoer naar niet-EU-landen. In november 2002 is de uitvoer met 7 procent gestegen en bedraagt ruim 5 miljard euro. De invoer is echter met 6 procent gedaald en bedraagt bijna 8 miljard euro. Over de eerste tien maanden van 2002 steeg de uitvoer met 5 procent en daalde de invoer met 12 procent. De handelsbalans met niet-EU-landen laat in november een tekort van 2,5 miljard euro zien.

Technische toelichting
Cijfers van de in- en uitvoer van goederen van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. De in- en uitvoercijfers zijn inclusief de zogenaamde wederuitvoer. Dit zijn goederen die in Nederland zijn ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Wel moeten deze goederen in eigendom worden overgedragen aan een Nederlandse ingezetene. Indien geen sprake is van eigendomsoverdracht spreekt men van doorvoer. De in- en uitvoer van diensten wordt buiten beschouwing gelaten. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-013
20 januari 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek