Openbaar Ministerie


Afspraken over aanpak criminaliteit

18-01-2003

Het demissionaire kabinet en de korpsbeheerders hebben op zaterdag 18 januari een eerste aanzet gegeven voor afspraken gemaakt die ertoe moeten leiden dat er over vier jaar 20 tot 25 procent minder criminaliteit moet zijn. De politiekorpsen worden, als het akkoord wordt bekrachtigd, gekort op hun budget als zij niet aan de afgesproken prestaties voldoen. Het Openbaar Ministerie had voor die periode al eerder een plan gepresenteerd dat de opsporing en vervolging van criminaliteit moet aanscherpen.

Den Haag, 18 januari 2003

De korpsbeheerders hadden eerder nog laten weten niet akkoord te gaan met de prestatie-afspraken die de ministers Donner (justitie) en Remkes (binnenlandse zaken) wilden maken. Zij wilden van de andere partners in de strafrechtsketen, zoals het Openbaar Ministerie, de verzekering dat ook zij een groter aantal zaken aankunnen. De beide ministers hebben de korpsbeheerders ervan weten te overtuigen dat alles op alles wordt gezet om hieraan tegemoet te komen. Het akkoord van zaterdag 18 januari wordt in de komende weken omgewerkt tot een prestatiecontract.
Het College van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie (OM) reageerde meteen na het uitbrengen van de nota 'Naar een veiliger samenleving' positief op de intentie die spreekt uit de nota van de ministers Donner (justitie) en Remkes (BZK). Wel bestaan er zorgen over de uitvoering. De ambities van het kabinet om de criminaliteit terug te dringen zijn van nature de ambities van het OM. Het OM had al eerder geconcludeerd dat het voor de samenleving moeilijk te begrijpen is dat er door capaciteitsgebrek in de strafrechtsketen 80.000 zaken blijven liggen, waarin opsporingsindicaties zijn. De maatregelen die in de nota worden aangekondigd kunnen een aanzet vormen om te komen tot een veiliger samenleving. Cruciaal daarbij zal echter zijn dat het OM de mogelijkheid wordt geboden om het strafrecht op een goede en efficiënte manier hiervoor in te zetten. Het College heeft hierbij echter wel een aantal zorgpunten. De financiële middelen die ten behoeve van de opsporing en vervolging worden vrijgemaakt zijn niet in verhouding met de intensivering die is gewenst. In 2003 moet het OM aanzienlijk bezuinigen, terwijl de politie 10.000 zaken meer moet aanbrengen;
Enkele van de belangrijker maatregelen uit de nota (uitbreiding buitengerechtelijke afdoeningen, herinvoering van het voorwaardelijk karakter van de invrijheidstelling) vereisen nieuwe wetgeving. Dit vergt tijd. De 'winst' uit deze wetgeving zal bij een normaal wetgevingstraject niet vóór 2005 kunnen worden geboekt. Het OM zal zich in een dergelijke, bijzonder lastige positie gedwongen zien duidelijke, wellicht zelfs onorthodoxe keuzes te maken. Met de ketenpartners zullen afspraken worden gemaakt over wat zij van het OM mogen verwachten. Ook zal het OM met de politie en de overige opsporingsdiensten in overleg met de minister van Justitie afspraken maken over aantallen en soorten aan te leveren zaken.

Klik hier voor de publicatie "Het OM en de veiliger samenleving".

Zie ook het orginele persbericht van de ministeries van justitie en bzk over het akkoord over de prestatie-afspraken met de politie.
Zie het origineel http://www.om.nl/persberi/pers.php .