Socialistische Partij

Jan Marijnissen: `Een sterke SP is de beste garantie voor een socialere PvdA'.

18-01-2003 * Vrijdagavond debatteerde Jan Marijnissen bij `Nederland Kiest' met Wouter Bos en Femke Halsema over links in Nederland. In het debat deed Marijnissen een dringend beroep op Bos om meer naar links dan naar rechts te kijken, zoals de PvdA-lijsttrekker tot nu toe steeds doet: `Eigenlijk weet niemand waar we aan toe zijn met Bos en de PvdA. Hij zegt van alles. Maar garanties geeft hij niet. En hij kiest als het erop aankomt, niet voor links maar steeds voor Balkenende, dat zegt ie zelf. Dat maakt de kans groot dat een stem op de PvdA een stem wordt voor een PCDA-regering. Mensen die een socialer beleid willen moeten dat goed in de gaten houden. Wij bieden wel garantes: de SP zal net als voorheen elk sociaal voorstel steunen, van wie het ook komt. Daarom is een sterke SP de beste garantie voor en socialere PvdA.'

Bos bleek niet bereid een voorkeur voor een linkse coalitie uit te spreken. Hij noemde zich daarvoor te realistisch. Marijnissen reageerde door te stellen dat het tijd is voor nieuw optimisme: `We moeten mensen het vertrouwen te geven dat het wel degelijk beter en socialer kan in dit land.' Met Halsema vond hij het een slechte zaak dat Bos die duidelijkheid niet aandurft.
Marijnissen vond dat er een einde moet komen aan de soap rondom de mogelijke PvdA-premier. `Het wordt een soort cliffhanger: wat zal Wouter morgen weer vertellen? Wie wordt het wel en wie niet? Stop daarmee, noem gewoon de naam die je als in je hoofd hebt, zodat we het over de politiek in plaats van jouw poppetjes kunnen hebben!' Volgens Marijnissen is de kans 90 procent dat Bos straks niet op de proppen komt met Job Cohen of Johan Stekelenburg, maar met de architect van de paarse kabinetten, Herman Tjeenk Willink. Die is nu vice-president van de Raad van State, zeg maar `de onderkoning van Nederland' aldus Marijnissen. Bos bevestigde noch ontkende dat. Hij zweeg - zichtbaar in de problemen - in alle talen.
De SP-lijsttrekker dwong Bos er wel toe om zich uit te spreken over de aanschaf van JSF-bommenwerpers. Indien het niet te duur zou zijn, wil de PvdA er alsnog van af, zei Bos. `Weer zo'n toezegging waar je eigenlijk niks mee kunt' volgens Marijnissen. De SP ziet absoluut niks in deze wapenorder van de eeuw. Voor de nieuwe bommenwerpers is volgens de SP nergens ter wereld een vijand te vinden. Duidelijk was Bos ook niet op de vraag van Marijnissen of de PvdA na 22 januari de hele verhoging van de nominale ziektekostenpremies terugdraait. Uit berekeningen van de SP blijkt dat de beloften van Bos niet financieel gedekt worden. Zo heeft de PvdA onvoldoende geld uitgetrokken om alle omstreden maatregelen van het kabinet-Balkenende te kunnen schrappen. Gevraagd naar de uitslag op 22 januari gaf Bos de SP 14 zetels. Marijnissen gaat voor een verdubbeling van het huidige aantal en rekent op 18 zetels.