Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V S E N A A T

Brussel, 17 januari 2003

Geen arseenhoudende houtverduurzamingsmiddelen meer voor speeltuigen en huishoudelijke toepassingen


Gisteren vroeg ik minister Tavernier wat zijn reactie is op het recent Europees verbod op het gebruik van houtverduurzamingsmiddelen die arseen bevatten voor een hele reeks van toepassingen (zoals toestellen op speeltuinen - tuinmeubels, hekken, carports, enz.).

De minister drukte zijn tevredenheid uit over de Europese beslissing. Deze beslissing wordt zo snel mogelijk ook in België van kracht.

Het gezondheidsrisico van speeltuigen bewerkt met CCA-zouten (k(c)oper - chroom en arseen) is door Europees onderzoek nu voldoende aangetoond. Kinderen die regelmatig met dergelijke speeltuigen in aanraking komen, lopen een te hoog risico.

Ook voor toepassingen bij mensen thuis worden arseenhoudende houtverduurzamingsproducten voortaan niet meer toegestaan.

Omdat ik al sinds 1998 voor een dergelijk verbod op arseenhoudende verduurzamingsmiddelen voor o.m. speeltuinen pleit, ben ik erg blij met deze ontwikkeling.

Mijn vraag en het antwoord van de minister vindt U in bijlage. De resolutie die ik hierover indiende samen met Vera Dua in het Vlaams parlement op 12/11/1998 vindt U op http://jsp.vlaamsparlement.be/docs/stukken/1998-1999/g1229-1.pdf En de nieuwe Europese Richtlijn vindt U op http://europa.eu.int/comm/enterprise/chemicals/markrestr/ongowk/arsenic/arsenic.pdf

Johan Malcorps, gemeenschapssenator
0495 27 59 65

---
Agalev Senaatsfractie,
Paleis der Natie, Natieplein 1,
1009 Brussel.
Tel.: 02-501.76.79
Fax : 02-513.77.51
e-mail : soumaya.zaougui@agalev.be
http://www.agalev.be/senaat/