Rabobank Nederland

, 17/1/2003 10:11 AM

---

De Rabobank zal op korte termijn de activiteiten van de Rabo Agaath Bank B.V. afbouwen. Dit is het rechtstreeks gevolg van besluitvorming in de Eerste Kamer van december jl. om de fiscale voordelen voor beleggers in Agaathfondsen flink te beperken.

Een deel van de beleggers in Rabo Agaath Bank is eind december overgestapt op groen beleggen. De resterende beleggers in obligaties van Rabo Agaath Bank zullen per 31 maart 2003 allen vervroegd worden afgelost. De ondernemers die een Agaathlening hebben opgenomen zullen in het eerste kwartaal van 2003 een oplossing aangeboden krijgen.

Het fiscaal begunstigd beleggen in Agaathobligaties was er primair op gericht startende en doorstartende ondernemers aan een gunstige financiering te helpen. De rentevergoeding op Agaathobligaties van Rabo Agaath Bank zijn relatief laag, maar gebaseerd op een fiscaal voordeel van 2,5% voor de belegger. Dankzij de lage rentevergoeding aan beleggers kan de Agaath Bank tegen gunstige voorwaarden lenen aan ondernemers. In 2003 zal het fiscale voordeel voor beleggers nog slechts 1,2% bedragen. Volgens Luuk Hans, directeur Rabo Agaath Bank, is het fiscale voordeel daarmee zo klein geworden dat daarmede de bestaansgronden voor Rabo Agaath Bank zijn vervallen.

Gevolgen voor beleggers
Teneinde haar beleggers in staat te stellen een marktconform rendement te behalen op hun beleggingen gaat Rabo Agaath Bank over tot vervroegde aflossing van de obligaties. Dit zal uiterlijk plaatsvinden per 31 maart 2003.
Op de valreep van 2002 heeft de Rabobank aan beleggers in Agaathobligaties de mogelijkheid geboden om hun obligaties om te zetten in groene obligaties van Rabo Groen Bank B.V. Daardoor blijft hun fiscale voordeel in de komende jaren ongewijzigd. Het fiscale voordeel van 2,5% blijft namelijk wel bestaan voor de Regeling Groen Beleggen. Van de geboden mogelijkheid hebben beleggers voor in totaal 275 miljoen gebruik gemaakt.
Luuk Hans: "Aangezien pas in december 2002 duidelijk was dat het doek voor de indirecte Agaathregeling viel, was slechts een beperkt aantal beleggers in staat om van deze mogelijkheid gebruik te maken. In de loop van het eerste kwartaal zullen aan de resterende Agaathbeleggers alternatieven aangereikt worden per 31 maart 2003."

Gevolgen voor ondernemers
Met het verdwijnen van het fiscale voordeel van beleggen in Agaathobligaties vervalt ook het financiële fundament onder de goedkope Agaathleningen, die de Rabobank aan startende ondernemers heeft verstrekt. Met deze ondernemers zal in de loop van het eerste kwartaal van 2003 overlegd worden om tot oplossingen te komen. Het uitgangspunt is daarbij om het directe gevolg van het beperken van de fiscale voordelen, in beginsel een hogere rente, zoveel als mogelijk te beperken. Aan elk van de ruim 6.000 ondernemers zal een oplossing worden aangeboden.
"In hoeverre het afschaffen van de heffingskorting door de overheid en daardoor de aanpassing van de Agaathleningen door Rabobank zal leiden tot probleemgevallen bij startende ondernemers valt thans niet aan te geven", zegt Luuk Hans van de Rabo Agaath Bank.

Rabobank marktleider
De Rabobank is marktleider op het gebied van Agaath-activiteiten. Per ultimo 2002 bedroeg de funding door middel van Agaathobligaties circa ¤ 1,3 miljard op een balanstotaal van omstreeks ¤ 1,4 miljard. De Agaathfinancieringen bedroegen per die datum ¤ 1 miljard. In totaal bedroeg het uitstaande bedrag aan Agaathfunding voor de Nederlandse banken ultimo 2002 iets minder dan ¤ 2 miljard.
Rabo Agaath Bank B.V. is een zogenaamde holding, waartoe dochters als Rabobank Tante Agaath B.V., Rabobank Tante Agaath Extra en Rabobank Tante Agaath Plus behoren. Bij deze activiteiten zijn ruim 35.000 beleggers betrokken, waardoor ruim 6.000 ondernemers gebruik kunnen maken van laagrentende Agaathleningen.