Gemeente Nuenen


13/01/2003
Start project Brabants VerkeersveiligheidsLabel (BVL) voor scholen in de gemeente Nuenen
BVL eerste onderdeel van Plan van Aanpak 'Mensgericht Verkeersveiligheidsbeleid'

Dagelijks begeven zich grote aantallen kinderen en jongeren op weg naar school; per fiets, te voet per brommer of met het openbare vervoer. Helaas gebeuren er regelmatig ongelukken met kinderen en jongeren in het verkeer. Riskant verkeersgedrag in combinatie met een gebrek aan kennis en ervaring in het verkeer is een belangrijke oorzaak van de verkeersongevallen. Helaas zijn de jonge verkeersdeelnemers ook in Nuenen niet zonder gevaar. Om ongelukken te voorkomen heeft de gemeente Nuenen in het verkeersveiligheidsplan van 2000 behalve infrastructurele maatregelen, zoals reconstructies en de aanleg van 30km maatregelen, ook niet-infrastructurele plannen opgenomen. Het College heeft onlangs besloten te starten met dit "mensgericht verkeersveiligheidsbeleid". Nu neemt de gemeente wel dit soort maatregelen, bijvoorbeeld door het ondersteunen bij verkeersexamens voor het basisonderwijs, BOB-campagnes, het intensiveren van de handhaving (Europalaan en Smits van Oyenlaan) en rij-instructies voor ouderen (BROEM). Maar in de toekomst moet het gestructureerd aangepakt worden. Hiervoor is een Plan van Aanpak "mensgericht verkeersveiligheidsbeleid" geschreven.

Het eerste onderdeel dat uitgevoerd wordt, is het project ´Brabants VerkeersveiligheidsLabel´ (BVL). Door middel van dit project worden de scholen in de gemeente geholpen de kwaliteit van het verkeersonderwijs te verbeteren en op peil te houden. Alle 10 basisscholen in de gemeente en het PleinCollege kunnen hieraan deelnemen. Enkele scholen hebben al positief gereageerd. Met ingang van het schooljaar 2003-2004 moet het BVL-proces in Nuenen van start gaan. Het College heeft wel als voorwaarde gesteld dat minimaal 50% van de scholen deelneemt.

BVL is een initiatief van het Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid en wordt ondersteund door het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Het richt zich op de jeugd van 4 tot 18 jaar. Het label is een soort kwaliteits-keurmerk voor het onderwijs. De scholen kunnen door deelname in het bezit komen van het label. Ze moeten er echter wel iets voor doen, zo stellen ze samen met enkele ouders een actieplan verkeersveiligheid samen en voeren het uit. Een BVL-adviseur ondersteunt dit proces. De gemeente is initiatiefnemer, levert faciliteiten en biedt subsidiemogelijkheden voor de aanschaf van bijvoorbeeld lesmaterialen voor verkeerslessen in de praktijk. Wanneer een school het keurmerk heeft behaald, zal het label feestelijk worden uitgereikt en heeft de school met het BVL-project laten zien, de verkeersveiligheidsaanpak serieus te nemen.
Voor meer informatie kunt u de volgende site bezoeken www.bvl.povbrabant.nl.