Voedingscentrum
Welke soort olijfolie moet ik gebruiken?
14 januari
Steeds meer mensen gebruiken olijfolie om een mediterraans tintje aan
een gerecht te geven. In veel supermarkten en delicatessenwinkels
worden daarom verschillende soorten olijfolie verkocht: olijfolie
extra vierge, olijfolie vierge, olijfolie en olie. Soms worden ook
andere namen gebruikt, bijvoorbeeld: traditioneel (=olijfolie vierge),
mild (= olijfolie), classico(= olijfolie). Het verschil tussen de
verschillende soorten olijfolie zit 'm in de zuurgraad, rookpunt,
smaak en de prijs van de olie. De olijfolie extra vierge heeft de
pittigste smaak, terwijl de olijfolie neutraler van smaak is. De
olijfolie extra vierge heeft door zijn sterkere smaak ook een hogere
prijs.
De keuze van het gerecht dat je gaat bereiden is bepalend voor de
soort olijfolie die je het beste kunt gebruiken. Indien olijfolie in
een salade of dressing wordt gebruikt, is een olijfolie extra vierge
een goede keus. De sterke olijfsmaak komt hierin goed tot zijn recht.
Door het verhitten van een olijfolie bij het bakken, braden en wokken
gaat een deel van de smaak verloren. Het is daarom niet aan te raden
hierbij een olijfolie extra vierge te gebruiken. Een goedkopere
neutralere olijfolie volstaat dan ook prima.
Frituren met olijfolie kan ook. Gebruik bij frituren altijd een
olijfolie vierge of een gewone olijfolie. Bij frituren wordt de olie
tot 180 graden verhit, waarbij met een olijfolie extra vierge
schadelijke stoffen kunnen ontstaan. Frituren met een olijfolie extra
vierge wordt daarom afgeraden.