European Commission

IP/03/41

Brussel, 14 januari 2002

De Commissie presenteert een nieuwe, meer operationele Europese Werkgelegenheidsstrategie

De Europese Commissie heeft vandaag de hoofdlijnen goedgekeurd van een nieuwe, meer operationele Europese Werkgelegenheidsstrategie om nieuwe uitdagingen aan te kunnen gaan, zoals snellere economische ontwikkelingen, de vergrijzing en de uitbreiding. De Commissie stelt drie basisdoelstellingen voor de toekomstige strategie voor, overeenkomstig de agenda van Lissabon voor hervormingen: volledige werkgelegenheid, het bevorderen van kwaliteit en productiviteit op het werk (betere banen) en het stimuleren van cohesie en een op integratie gerichte arbeidsmarkt. De specifieke prioriteiten, die waar mogelijk onderbouwd moeten worden met gekwantificeerde doelstellingen,, zullen omvatten: vrouwen (weer) aan betaald werk helpen, oudere werknemers helpen om te blijven werken, en werken financieel de moeite waard maken. De Commissie doet ook voorstellen betreffende betere governance van de strategie, met name door meer betrokkenheid van de sociale partners en de maatschappelijke organisaties en het op één lijn brengen van de strategie met andere beleidscoördinatieprocessen van de EU, zoals de algemene richtsnoeren voor het economisch beleid. Dit beleidsdocument is bedoeld als aanzet tot een brede discussie over de toekomstige vorm van de Europese Werkgelegenheidsstrategie in de periode voorafgaande aan de EU-Top van dit voorjaar, die op 21 maart gehouden zal worden. De Commissie zal vervolgens begin april formele voorstellen voor de nieuwe werkgelegenheidsrichtsnoeren doen en aanbevelingen formuleren.

Anna Diamantopoulou, Commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken, verklaarde: "Werkgelegenheid staat altijd hoog op de lijst als de burgers van de EU gevraagd wordt wat zij van de Europese Unie verwachten. De bestaande EU-werkgelegenheidsstrategie heeft goed voldaan. Maar in het huidige klimaat van economische onzekerheid en ingrijpende economische en sociale veranderingen hebben we een nieuwe en meer operationele strategie nodig op deze verandering op gecoördineerde wijze te managen. Dit zijn de hoofdlijnen van de nieuwe strategie".

In de voorgestelde benadering staan drie overkoepelende doelstellingen centraal:

* Volledige werkgelegenheid, overeenkomstig de doelen van de strategie van Lissabon;

* Kwaliteit en productiviteit op het werk, met het oog op de behoefte aan betere banen in een op kennis gebaseerde economie en de noodzaak het concurrentievermogen van de EU te verhogen;
* Cohesie en een op integratie gerichte arbeidsmarkt, om bestaande dispariteiten met betrekking tot de toegang tot de arbeidsmarkt te verminderen.

In antwoord op het verzoek van de Top van Barcelona om eenvoudigere en effectievere richtsnoeren, en met het oog op de noodzaak om de verschillende beleidscoördinatieprocessen van de EU te stroomlijnen, stelt de Commissie nu eenvoudigere richtsnoeren voor, die zouden gelden voor de periode tot 2010 en stabiel zouden blijven tot een tussentijdse evaluatie in 2006. Er zal meer nadruk worden gelegd op resultaten: monitoring van de tenuitvoerlegging van de richtsnoeren door de lidstaten.

De Mededeling stelt een meer geconcentreerde reeks prioriteiten voor de toekomstige richtsnoeren voor, die de aansluiten bij de doelstellingen van Lissabon: mensen zonder baan aan werk helpen en werk financieel de moeite waard maken, ondernemerschap stimuleren om meer en betere banen te creëren, zwart werk bestrijden, actief ouder worden stimuleren, immigratie managen, het bevorderen van aanpassingsvermogen op de arbeidsmarkt, investeringen in menselijk kapitaal en levenslang leren, gelijke kansen voor vrouwen en mannen, ondersteuning van integratie en bestrijding van discriminatie van kansarme personen op de arbeidsmarkt, en helpen om regionale verschillen in werkgelegenheid aan te pakken.

De Commissie stelt ook voor om de governance van de strategie te verbeteren door effectievere uitvoerende diensten, sterke betrokkenheid van de sociale partners, mobilisatie van alle relevante actoren en adequate financiële ondersteuning.

De presentatie van concrete doelstellingen, prioriteiten en doelen zal het uitgangspunt vormen voor een open discussie met alle belanghebbenden, met name de lidstaten, het Europees Parlement, representatieve organisaties van de sociale partners en de maatschappelijke organisaties. Overeenkomstig de nieuwe en gestroomlijnde aanpak van de follow-up van de agenda van Lissabon zal de Commissie in april 2003 een formeel voorstel doen voor werkgelegenheidsrichtsnoeren en aanbevelingen, in het licht van dit debat en van de algemene politieke leidraden die de EU-Top in het voorjaar zal aangeven.

Deze mededeling is een follow-up van de mededeling van de Mededeling van 17 juli 2002 waarin de Commissie de balans opmaakte van vijf jaar ervaring met de Europese Werkgelegenheidsstrategie(1) . Het debat dat op deze laatste mededeling volgde bevestigde dat de strategie herzien moest worden om beter aan te sluiten bij het proces van Lissabon, om nieuwe uitdagingen aan te gaan en om de uitbreiding te helpen voorbereiden. Eerdere hervormingen hebben de arbeidsmarkten van de EU geholpen de recessie te weerstaan, de werkgelegenheid met meer dan 10 miljoen banen te verhogen en de langdurige werkloosheid terug te brengen van 5,2% naar 3,3% gedurende de looptijd van de Europese Werkgelegenheidsstrategie. De hervormingen moeten echter volgehouden en uitgebreid worden om het te Lissabon bepaalde werkgelegenheidsdoel van 15 miljoen extra banen te halen.

De Mededeling is online beschikbaar onder (as soon as possible):

http://europa.eu.int/comm/employment_social/news/2003/jan/ees2003_en.h tml

http://europa.eu.int/comm/employment_social/news/2003/jan/ees2003_fr.h tml

http://europa.eu.int/comm/employment_social/news/2003/jan/ees2003_de.h tml

(1)
COM(2002) 416 van 17.7.2002