Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2003- 02

Collegevergadering van dinsdag 14 januari 2002

College houdt voet bij stuk: geen fris bij de vis Het college van B en W blijft erbij dat de standplaatshouder van de viskraam op de dagmarkt geen frisdrank mag verkopen. De standplaatshouder had bezwaar gemaakt tegen weigering door de marktmeester. Frisdrank is echter geen vis of visproduct en past dus niet binnen de vergunning, meent het college.
Volgens de visverkoper wordt de vis sinds de verplaatsing van de dagmarkt (die in het najaar weer teruggaat naar het Van Heekplein) meer dan voorheen bij de kraam genuttigd. Volgens hem past daar een frisdrankje bij. Hij wijst erop dat ook de snackkraam fris mag verkopen en dat bij de brood- en banketkraam ook suikerspinnen worden verkocht. Die zouden net zo goed branchevreemd zijn. Het college voelt er echter niets voor om op basis van de tijdelijke verplaatsing van de dagmarkt een permanente toestemming voor de verkoop van branchevreemde frisdrank te verlenen. Bij de snackkraam hoort nu eenmaal fris, omdat die producten in tegenstelling tot vis normaal gesproken ter plekke worden geconsumeerd. Wie fris bij de vis wil, kan daarvoor in de omgeving op minstens vier andere plaatsen terecht. De branchevereniging voor ambulante handel is het bovendien eens met de gemeentelijke stellingname tegen branchevervreemding, stelt het college.

---

Steun voor Huurders Federatie Enschede
Het college verstrekt een subsidie van 4.100 euro voor 2003 aan de Huurders Federatie Enschede (HFE), belangenbehartiger voor huurders in de private sector. De subsidie is echter lager dan voorgaande jaren, omdat de taakstelling van de HFE is veranderd. In 1996 ontving de HFE nog een startsubsidie van 140.000 gulden (± 63.500 euro). Daarbij kreeg de HFE de opdracht mee om een samenwerkingsverband op te richten, waarin huurders uit zowel de particuliere als de sociale sector vertegenwoordigd zouden zijn. Die opdracht heeft de HFE de afgelopen jaren niet kunnen vervullen. Maar omdat de belangen van huurders in de particuliere sector alleen via de HFE worden behartigd, wil het college de HFE in 2003 blijven subsidiëren. Daarnaast wil het college nog steeds graag één overkoepelende organisatie voor beide groepen huurders. Voor de gemeente heeft dat het voordeel dat ze slechts met één partij om tafel hoeft, terwijl deze constructie voor de huurders het voordeel heeft dat ze in gezamenlijkheid een sterkere overlegpartner zijn. Eind vorig jaar is het zogenaamde Platform Huurdersorganisaties opgericht. Totnogtoe zijn daar alleen de woningcorporaties in vertegenwoordigd. Het college ziet graag dat de HFE zich bij het Platform aansluit. Het Platform en de HFE praten daar nog deze maand over.