FNV en minderheden bundelen krachten

Het aanpakken van de ronduit slechte inkomenspositie van etnische minderheden. Met die uitdaging treedt de kersverse krachtenbundeling van FNV en de LOM (Landelijke Samenwerkingsverbanden van Organisaties van Minderheden) voor het eerst naar buiten. Meer voor Minderheden heet het gezamenlijke actieprogramma dat vandaag in Nieuwspoort is aangeboden aan een aantal Tweede Kamerleden

Bijna 40 procent van de etnische huishoudens behoort tot de sociale minima, tegen 12 procent van de Nederlandse. Armoede is dan ook schering en inslag onder veel van deze huishoudens.

ensen van buitenlandse komaf zijn vaker afhankelijk van een uitkering. Bovendien komen zij vanuit die situatie maar moeizaam aan een baan.

Verhoging van het sociaal minimum is een van de vele oplossingen die FNV en LOM in hun gezamenlijke actieprogramma aandragen om de ongelijkheid te slechten.

Een basisuitkering voor iedereen is een ander voorstel voor een eerlijker verdeling van de welvaart. Bovendien willen FNV en LOM dat de kinderbijslag en de subsidie voor kinderopvang omhoog gaat om etnische minderheden uit hun isolement te halen.

Om het voor mensen van 65 jaar en ouder met een onvolledige AOW opbouw mogelijk te maken om in het buitenland te gaan wonen is het voorstel de Algemene Bijstandswet (Abw) aan te passen.

Een huis in het land van herkomst - bedoeld als oudedagvoorziening - moet nu nog worden 'opgegeten' wanneer men in de bijstand belandt. Bij het terugbrengen van het aantal opbouwjaren voor de AOW - van 50 naar 40 - zullen minder mensen een beroep op deze wet hoeven te doen.

De kans dat mensen uit een etnische minderheid een baan hebben is in de afgelopen jaren wel groter geworden maar het gaat veelal om tijdelijke, deeltijdbanen die weinig zekerheid bieden. Een allochtone werknemer verdient ondanks hetzelfde opleidingsniveau minder - ¬ 13,20 bruto per uur - dan zijn autochtone collega die ¬ 14,90 krijgt.

In het LOM nemen de volgende organisaties deel: * Beheerstichting Samenwerkingsverbanden Etnische Minderheden (BSEM); * Inspraakorgaan Turken (IOT) * Overlegpartner Rijksoverheid Zuideuropese gemeenschappen (LIZE) * Landelijk Overlegorgaan Welzijn Molukkers (LOWM) * Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) * Stichting Surinaams Inspraakorgaan (SIO) * Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs (SMT) * Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON) 14 januari 2003