Rabobank Nederland

Rabobank dekt prijsrisico's van agrarische grondstoffen af voor boeren in de derde wereld
Rabobank Nederland, 14/1/2003 01:44 PM

---

Rabobank International heeft voor de kleinere cacao-, koffie- en katoentelers in ontwikkelingslanden instrumenten ontwikkeld om prijsrisico's af te dekken. De bank heeft daartoe recentelijk samen met de International Task Force van de Wereldbank een aantal pilottransacties in Oost-Afrika afgerond. Om hun prijsrisico's af te dekken kunnen de betreffende producenten gebruik maken van een reeks unieke derivatenproducten, zoals swaps en optiecontracten.

Als gevolg van de sterke prijsschommelingen hebben kleine boeren en hun coöperaties in ontwikkelingslanden moeite hun investeringen te plannen en te bepalen, wanneer ze hun producten op de markt kunnen brengen. Zo is gedurende de afgelopen twee jaar de wereldmarktprijs voor koffie sterk gedaald, terwijl de prijs voor cacao bijna is verdubbeld. In 2001 en 2002 daalden de koffieprijzen naar het laagste niveau in 40 jaar. Als gevolg daarvan zijn wereldwijd ongeveer 25 miljoen - veelal kleine - koffieboeren in grote problemen gekomen. Tevens is de volatiliteit van de koffieprijzen hoog. Alleen al gedurende de afgelopen 12 maanden bewogen de prijzen zich tussen 42 US-dollarcent en 75 US-dollarcent per pond.

Waar de derivatenmarkten om dit soort prijsrisico's af te dekken in het verleden alleen toegankelijk waren voor producenten in ontwikkelde landen, worden deze nu ook toegankelijk voor de kleinere grondstofproducenten in ontwikkelingslanden.

Nigel Scott, wereldwijd verantwoordelijk voor commodity price risk management bij Rabobank International, onderstreept de pioniersrol die Rabobank International heeft gespeeld bij de ontwikkeling van producten om het prijsrisico van agrarische grondstoffen te beheersen. "Dankzij de instrumenten die wij hebben ontwikkeld, hebben de kleinere grondstofproducenten de zekerheid dat ze een minimumprijs voor hun producten krijgen", aldus Scott. Volgens hem wortelt de samenwerking met de Wereldbank op dit punt in de betrokkenheid van de Rabobank bij lokale coöperaties in ontwikkelingslanden.

Panos Varangis, chef-econoom commodity risk management van de afdeling plattelands- en agrarische ontwikkeling bij de Wereldbank: "De Wereldbank is overtuigd van de noodzaak om de derivatenmarkten toegankelijker te maken voor kleine producenten om zo de schommelingen in de oogstinkomsten van marktgewassen, zoals koffie, te verminderen. Zo hebben koffieproducenten in het verleden aanzienlijk te lijden gehad onder prijsdalingen van jaar op jaar. Deze dalingen hadden ondervangen kunnen worden door de risico's tijdig af te dekken".

"De ontwikkeling van de financiële producten hiervoor heeft", aldus Varangis, "de afgelopen vier jaar veel tijd in beslag genomen. Rabobank International heeft daarbij een pioniersrol vervuld en werd zodoende de eerste internationale bank die zaken doet met kleine Oost-Afrikaanse koffieproducenten," aldus Varangis.

Oeganda en Tanzania
In Oeganda assisteerde Rabobank International een lokale koffieproducent. Het bedrijf kocht een verzekering om prijsschommelingen op een deel van de koffieoogst van 450 koffieboeren in Ishaka af te dekken. Het bedrijf is van plan om meer verzekeringstransacties af te sluiten voor de volgende oogst. In Tanzania werkt de Rabobank samen met een grote koffiecoöperatie van enkele duizenden koffieboeren. Dit bedrijf kocht een verzekering tegen het risico van prijsschommelingen in de maanden oktober, november en december voor het verkoopseizoen 2002/03 van arabica-koffie. Nadat de fysieke verkoopcontracten getekend waren werd de verzekering weer verkocht. "We zijn er nu zeker van dat we de eerder gemaakte beloften aan de boeren kunnen waarmaken, terwijl we voorheen geen garantie hadden", aldus de general manager van deze coöperatie.

Rabobank Foundation
Ook via de Rabobank Foundation is de Rabobank Groep actief in ontwikkelingslanden. Zo is zij op diverse manieren betrokken bij kleinere koffiecoöperaties door middel van handelsfinancieringen, investeringsleningen en advieswerk. De Rabobank Foundation is opgericht in 1973 en ondersteunt in ontwikkelingslanden bij projecten die er op gericht zijn de lokale bevolking economisch onafhankelijk te maken. Daarbij gaat het veelal om het helpen opzetten van coöperatieve spaar- en leensystemen en agrarische aan- en verkoopcoöperaties.