PSZVS
http://www.pauwsanderszeilstra.nl

Meer blauw op straat door inzet van particuliere sector

Gorinchem, 14 januari 2003

Dat de capaciteit van de politie te kort schiet is algemeen bekend. Er zijn te weinig politiemensen en bovendien zijn die te veel tijd kwijt aan administratieve en eenvoudige uitvoerende taken die ook kunnen worden uitbesteed aan de particuliere beveiligers. De rol en inzet van de particuliere beveiligingsbedrijven in de strijd tegen onveiligheid en criminaliteit, moet worden vastgelegd in een plan van aanpak. Dit schrijft de Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB) in een open brief aan de lijsttrekkers van de politieke partijen. Deze brief sluit aan op de vorige week door VNO-NCW gepresenteerde plannen om de criminaliteit en onveiligheid effectief aan te pakken.

Beperkte capaciteit: bezinning op kerntaken en overig taken van de politie
Veel lichte taken, zoals bijvoorbeeld het opnemen van aangiften aan de politiebalie, het doorzwaaien van het verkeer ter voorkoming van filevorming en het opnemen van blikschade bij aanrijdingen vragen te veel van de toch al beperkte capaciteit van de politie. Hierdoor staan echt belangrijke politietaken zoals preventie en vervolging onder grote druk. Met alle gevolgen van dien voor de veiligheid en de strijd tegen de criminaliteit. Daarom moet volgens de VPB, aldus voorzitter mr W.G. van Hassel, het capaciteitsprobleem bij de politie aangepakt te worden met uitbesteding van niet-primaire taken aan de particuliere beveiligingssector. Dit uiteraard onder regie en verantwoordelijkheid van de politie. Hiervoor is een pragmatische bezinning op kerntaken en overige taken van de politie nodig.

Inzet particuliere beveiligingsbedrijven
Momenteel wordt de beveiligingssector, al vaak tijdelijk of oogluikend voor uitvoerende politietaken ingezet, zoals bij arrestantenzorg, surveillance in het openbaar vervoer en uitvoering van parkeerbeleid. In de praktijk is ruimschoots bewezen dat de beveiligingsbedrijven op verantwoorde wijze en tot tevredenheid van publieke opdrachtgevers een effectieve rol kunnen spelen ter bevordering van de veiligheid en in de strijd tegen criminaliteit. De VPB denkt door een aantal lichte taken, zoals doorzwaaien van het verkeer, uitvoeren van verkeerscontroles, toezicht houden in horecagebieden en het opnemen van blikschade bij aanrijdingen, over te nemen de beperkte capaciteit van de politie te kunnen ontlasten. Volgens Van Hassel zouden particuliere bedrijven daarnaast een goede rol kunnen spelen bij de bestrijding van kleine ergernissen, zoals overlast van hangjongeren, zwartrijden en overlast in het openbaar vervoer, graffiti, wildplassen en vervuiling op straat. In een recente nota aan de Tweede Kamer hebben de demissionaire ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken deze weg ook al aangegeven.

Plan van aanpak:
Om de particuliere sector beter te kunnen inzetten in de strijd tegen onveiligheid en criminaliteit zijn volgens Van Hassel een aantal veranderingen van belang. Zo moet de stofkam door de verouderde regels en beleidsrichtlijnen, zodat bestaande activiteiten van de particuliere sector beter en gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast is het nodig dat een landelijk kader voor de inzet van de private sector in het (semi-)publieke domein wordt geformuleerd. Hierin moet - onder strikte randvoorwaarden - een ruimere toekenning van een semi-publiekrechtelijke status (de zgn. BOA-status) aan hiervoor gekwalificeerde personeel van de beveiligingsbedrijven een plaats krijgen. Tevens moeten knelpunten in de informatie-uitwisseling tussen politie en particuliere sector worden opgelost.

De VPB besluit haar brief met nogmaals het uitspreken van de bereidheid van de beveiligingssector om een bijdrage te leveren aan een veilige samenleving zonder criminaliteit, onveiligheid en overlast. Maar een concreet en op korte termijn op te stellen plan van aanpak met goede en werkbare afspraken is hierbij cruciaal.