verkiezingen 2003
Jan Troost laat stem horen bij politieke partijen
Verkiezingsbijeenkomsten moeten toegankelijk zijn voor alle kiezers, dus ook voor kiezers met een handicap of chronische ziekte. Deze boodschap heeft de CG-Raad verwoord in een brief aan alle politieke partijen. GroenLinks en de Partij van de Arbeid gaven positieve reacties. Beide partijen nodigden CG-Raad- voorzitter Jan Troost uit een kijkje te komen nemen in de eigen verkiezingskeuken.
Begin januari bezocht Troost de verkiezingsmanifestatie van GroenLinks, op uitnodiging van lijsttrekker Femke Halsema. Troost en de succesvolle rolstoel-tennister Esther Vergeer waren door Groen Links benaderd om commentaar te geven op het GroenLinks Manifest over gehandicapten en chronisch zieken. Troost is verheugd dat GroenLinks en de PvdA beide uitgaan van een integraal beleid en gelijke behandeling. Hij gaf GroenLinks het advies in het gehandicaptenbeleid niet teveel de nadruk te leggen op rolstoelgebruikers. Een bredere insteek, waarin ook mensen met onzichtbare handicaps, blinden en slechtzienden en doven een plaats krijgen, vindt Troost wenselijk. Om aan deze bredere insteek concreet gestalte te geven, neemt Troost op zijn bezoeken altijd zijn blinde assistent Theo mee.
Op zaterdag 11 januari ging Troost een dagje mee op verkiezingstoernee met PvdA-lijsttrekker Wouter Bos, naar Emmen en Groningen. Bos oogstte veel succes bij het publiek. Troost daagde hem uit zijn toiletbezoeken af te stemmen op die van hemzelf; alleen daar waar een toegankelijk en bruikbaar rolstoeltoilet was, kon een sanitaire stop worden gemaakt. Niet teveel drinken was het devies. In Groningen viel de grote opkomst van PvdA-leden met een handicap op. Niet verbazingwekkend, want hier werd het PvdA-manifest over gehandicapten en chronisch zieken gepresenteerd.
Troost stelt al met al met tevredenheid vast dat in GroenLinks en de PvdA de
inbreng van partijleden met een handicap merkbaar en voelbaar is. Wouter Bos
bepleitte op 11 januari de wenselijkheid van een minister voor chronisch
zieken- en gehandicaptenbeleid. De CG-Raad en beide partijen delen hun
mening over de noodzaak van een integrale benadering van het gehandicapten-
en chronisch ziekenbeleid, aldus Troost. De CG-Raad-voorzitter hoopt dat
meer partijen deze visie overnemen. Hij gaat er bovendien van uit dat zowel
de PvdA als GroenLinks bij mogelijke coalitieonderhandelingen hoog in zullen
zetten op de wenselijkheid van dit geïntegreerde beleid. Juist nu in 2003,
het Europees jaar van mensen met een handicap een absolute must, vindt
Troost.
Lees ook alle persoonlijke observaties van Jan Troost in de februariuitgave
van het blad CG-Raad Nieuws (verschijnt medio februari).
(14 januari 2003)
---