VPRO

Aantal arbeidsmigranten in vier jaar verdubbeld

Het aantal arbeidsmigranten dat naar Nederland komt vanuit landen buiten de EU is de afgelopen vier jaar ruimschoots verdubbeld. In 2002 verleende het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) op verzoek van werkgevers 34.000 werkvergunningen aan migranten. Vier jaar geleden waren dat er nog ruim 15.000. Dat maakte het CWI vanochtend bekend in het VPRO-radioprogramma De Ochtenden.

Vorig jaar deden Nederlandse bedrijven 43.000 keer een aanvraag voor een werkvergunning voor een migrant. Daarvan zijn er dus 34.000 gehonoreerd. 'Wat zich vertaalt in de cijfers', zei woordvoerder H. van de Krommert van het CWI voor de VPRO-radio, 'is de krapte op de arbeidsmarkt maar ook de kenniskrapte. Steeds meer multinationals halen ICT'ers of chemici uit bijvoorbeeld India. Daarnaast speelt mee dat we sinds april asielzoekers toestaan om voor een bepaalde periode aan de slag te gaan. Tot slot gaat het om sociaal-culturele uitwisseling. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld musici en artiesten'.

Het voornaamste criterium dat het CWI hanteert is het zogeheten prioriteits-genietend aanbod. De organisatie bekijkt anders gezegd of de vacature ook door een Nederlander of EU-inwoner vervuld kan worden. Een werkvergunning voor een arbeidsmigrant geldt in principe voor maximaal drie jaar. Het CWI beschikt niet over de cijfers van het aantal mensen dat na die drie jaar toch nog in Nederland blijft. De sectoren die het meest gebruik maken van arbeidsmigranten zijn de land- en tuinbouw en de zakelijke dienstverlening, gevolgd door sociaal-culturele instellingen en het onderwijs. 'Het gaat, net als in het geval van de gastarbeiders in de jaren zestig, nog steeds voor een aanzienlijk deel om werk dat wij Nederlanders niet willen doen. Dat gaat vooral op voor de land- en tuinbouw. Poolse werknemers zijn in die sector nummer één, zei Van de Krommert in De Ochtenden. Na Polen zijn Amerika en Rusland de meest voorkomende landen van herkomst'.

Om de procedure te versnellen en het werkgevers gemakkelijker te maken migranten over te halen naar Nederland, opent het CWI in februari één landelijk loket voor arbeidsmigratie. Ook de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst die beslist over de verblijfsvergunning van de migrant, beschikt sinds deze week over één centraal loket voor arbeidsmigratie. Het ministerie van Sociale Zaken adviseert volgende maand over het samengaan van de loketten van de twee instanties, zodat de arbeidsmigrant en zijn werkgever zich binnen afzienbare tijd nog maar op één plek hoeven te melden. CWI en IND garanderen nu uitsluitsel binnen respectievelijk vijf en vier weken.

14 jan 03 11:00