PERSBERICHT
Politiek pakt oorzaken sociale onvrede niet aan
In de huidige verkiezingscampagne proberen de partijen in te spelen op de sociale onvrede die volgens velen de oorzaak was voor de overwinning van de LPF in 2002. Met het overnemen van Fortuyn-achtige standpunten worden de oorzaken van die onvrede echter nauwelijks aangepakt, zo concludeert sociaal-wetenschappelijk onderzoeksinstituut SISWO in het zojuist verschenen rapport Inzicht in onvrede.
De politici putten zich uit in luisteren naar de burger, als ze al niet massaal de wijken zijn ingetrokken om daar de verloedering van het land met eigen ogen te aanschouwen. De kiezers die op 15 mei vorig jaar LPF stemden, worden welhaast doodgeknuffeld met beloften van gesloten grenzen, zero tolerance en andere nieuwe strengheid. Het aloude aanpassingsbeleid op economisch gebied gaat sinds vorig jaar hand in hand met de illusie van een nieuwe maakbaarheid op moreel en cultureel gebied. Gevoelens van onzekerheid en onveiligheid blijken echter sterk samen te hangen met de effecten van de economische boom van de jaren negentig, zoals het wegtrekken van welvarende bewoners en publieke voorzieningen uit bepaalde stadswijken. Dat waren niet altijd de armste buurten: de angst om achter te blijven, nam ook onder de 'sociale stijgers' grote vormen aan.
Als eerste biedt het rapport een overzichtelijke analyse van de uiteenlopende oorzaken van (en oplossingen voor) sociale onvrede die in de discussie van het afgelopen jaar zijn aangedragen. Dit overzicht van zowel politieke en economische als sociaal-psychologische factoren wordt aangevuld met een korte schets van de situatie in een aantal wijken in Rotterdam en Almere. Daaruit blijkt dat deze steden vooral de laatste jaren in hoog tempo zijn veranderd, bovenop ontwikkelingen op lange termijn die het karakter van de havenstad en de pioniersdroom in de polder hebben aangetast. De eenzijdige nadruk op criminaliteit, migratie en integratie biedt voor deze problemen geen oplossing en houdt slechts de bestaande angsten in stand.
SISWO/Instituut voor Maatschappijwetenschappen is een onafhankelijke netwerkorganisatie voor de sociale wetenschappen, gevestigd in Amsterdam. SISWO voert toegepast onderzoek uit dat wetenschap, beleid en maatschappij met elkaar verbindt, met name op het gebied van sociaal beleid.
Michiel Beker, Inzicht in onvrede: visies op maatschappelijk onbehagen aan het begin van de 21ste eeuw (Cahiers Sociale Wetenschappen en Beleid nr. 6), Amsterdam: SISWO/Instituut voor Maatschappijwetenschappen, 2003, 58 pp. Te bestellen door overmaking van ¤ 7,50 (inclusief portokosten) op Postbankrekening 75083 t.n.v. SISWO, Amsterdam onder vermelding van Cahier nr. 6, of via tel. 020 5270600, email heckscher@siswo.uva.nl.
---