www.jeugdraad.nl
PERSBERICHT
Utrecht, 13 januari 2003
Welke politicus formuleert het minst helder? En wie is het duidelijkst in zijn taalgebruik?
Nationale Jeugdraad reikt Zwetsprijs en Klare Taalprijs uit aan jonge politici
Hoe helder is de boodschap van politici aan jongeren? De Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad reikt de Zwetsprijs uit aan de politicus die het minst duidelijk formuleert. We moeten immers toch van jonge Kamerkandidaten kunnen verwachten dat ze gewone jongerentaal spreken? Ook wordt de Klare Taalprijs uitgereikt aan de politicus die juist wel klare taal spreekt. Jeltje van Nieuwenhoven was de eerste die deze prijs mocht ontvangen, tijdens het Verkiezingen Jeugddebat in april 2002. De prijzen worden uitgereikt tijdens het jongerendebat van de Nationale Jeugdraad op 18 januari en hebben alleen betrekking op het taalgebruik van de politici tijdens dit debat.
Jargonbrigade
De Jargonbrigade is een initiatief van de Nationale Jeugdraad. Zij wordt gevormd door jongeren die aan het vijfde Nationaal Jeugddebat (2000) hebben meegedaan en toen een voorstel indienden om overheidsstukken leesbaarder te maken. Op vier punten worden de politici beoordeeld: jargon, woordkeuze, duidelijkheid van de boodschap en interactie met jongeren.
Jongerendebat
Het jongerendebat van de Nationale Jeugdraad is de laatste kans om jongeren te overtuigen te gaan stemmen en vindt plaats tijdens een feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst op zaterdag 18 januari in club Sinners te Amsterdam. Negen jonge Kamerkandidaten gaan met elkaar in discussie over politieke onderwerpen en actuele zaken die voor jongeren belangrijk zijn.
De deelnemende jonge Kamerkandidaten zijn: Mirjam Sterk (CDA), Eske van Egerschot (VVD), Max Hermans (LPF), Diederik Samson (PvdA), Arno Bonte (GroenLinks), Jasper van Dijk (SP), Theo Veltman (D66), Reinier Koppelaar (ChristenUnie) en Tim Wijers (Leefbaar Nederland). Paul Smit presenteert het debat waar aan de hand van stellingen over de volgende onderwerpen wordt gediscussieerd: onderwijs, veiligheid, internationale zaken, duurzame ontwikkeling, jongerenrechten en -participatie, wonen, werken & geld.
Ongebonden jongeren
Met dit debat wil de Nationale Jeugdraad vooral jongeren bereiken die geen lid zijn van een jongerenorganisatie, de ongebonden jongeren . Jongeren die al politiek actief zijn, zullen namelijk waarschijnlijk wel gaan stemmen. Omdat ongebonden jongeren niet zo snel naar een debat van een politieke jongerenorganisatie zullen gaan, organiseert de Jeugdraad een debat in een voor hen laagdrempelige locatie: Club Sinners in Amsterdam. Zo hopen we hen vlak voor de verkiezingen ervan te overtuigen dat ze op 22 januari hun stem niet verloren moeten laten gaan.
Kijk op www.stemjong.nl en www.jeugdraad.nl voor meer informatie en het programma.
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht