Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid

Persbericht

Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid in 2003
---

Bouwproductie daalt in 2003 met 2,5 procent

De bouwproductie daalt in 2003 onder invloed van de conjuncturele teruggang met 2,5 procent tot een volume van 45,8 miljard. Vooral de nieuwbouw van utiliteitsgebouwen krijgt dit jaar klappen (-12,5 procent). De woningbouw is met zon 60.000 bouwvergunningen per jaar ver verwijderd van de doelstelling van 90.000 woningen. De grond-, water- en wegenbouw (gww) maakt na een periode van groei een pas op de plaats. In de jaren na 2003 zal de bouwconjunctuur herstellen met een gemiddelde groei van 1,5 procent per jaar.

Deze conclusies zijn opgenomen in het door het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid uitgebrachte rapport Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid in 2003.

De scherpste teruggang vindt in 2003 naar verwachting in de b&u nieuwbouw plaats. De nieuwbouw van utiliteitsgebouwen krimpt met 12,5 procent, de woningnieuwbouw gaat 2 procent achteruit. De nieuwbouw in de gww daalt dit jaar met 0,5 procent. De herstel- en verbouwactiviteiten in de woningbouw groeien in 2003 met 1 procent. De renovatie van bedrijfs- en overheidsgebouwen daarentegen daalt onder invloed van de zwakke conjunctuur met 2,5 procent. Het onderhoud aan gebouwen zal dit jaar naar verwachting nog met 2 procent groeien.

Tegelijk met de sterke daling van de economische groei vanaf midden 2001 is de vraag op de bouwmarkt teruggevallen. Op de kantorenmarkt neemt de leegstand in snel tempo toe, op de woningmarkt wordt het door de overheid beoogde aantal van 90.000 nieuwe woningen per jaar lang niet gehaald, terwijl gww-bedrijven hun orderportefeuilles zien krimpen. De sterk verslechterde conjunctuur heeft de investeringslust van bedrijven flink aangetast. Een in de eerste helft van 2002 met 35 procent gedaald bouwvergunningenvolume spreekt in dit verband boekdelen. Hoewel de economische zwakte de woningbouwmarkt evenmin goed doet, wordt de sector gehinderd door een complexe procesgang met dikwijls lange doorlooptijden en grote kans op vertragingen. Ook de sterk gestegen bouw- en grondprijzen dragen niet bij aan een vraagimpuls. De gww-productie maakt een pas op de plaats doordat de uitgaven aan grote projecten als de Betuwelijn en de HSL niet meer groeien.

De parlementaire enquête bouwfraude zal naar verwachting geen grote invloed hebben op de omvang van het bouwvolume, zowel op de korte termijn als in latere jaren. De meeste overheidsopdrachtgevers verwachten geen uitstel van aanbestedingen of een ander aanbestedingsbeleid.

Op basis van de verwachte ontwikkeling van de bouwproductie zal de werkgelegenheid voor werknemers in de bouw in 2003 dalen tot 400.000 arbeidsjaren. In de periode na 2003 zal weer sprake zijn van een lichte trendmatige stijging tot 414.000 arbeidsjaren in 2008. Zie publicatie: Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid in 2003