Ministerie van Buitenlandse Zaken

KV Karimi over onderzoek doodsoorzaak Nederlander in Indonesië

Aan de Voorzitter van

de Tweede kamer der Staten Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Consulaire Zaken

Afdeling Consulair-Maatschappelijke Zaken

9 januari 2002

drs. A.W. van Engen

cm/ave

070 - 3484770


1/3


070 - 348 5256

dcz-cm@minbuza.nl

Beantwoording vragen kamerlid Karimi (Groen Links) over een onderzoek naar de doodsoorzaak van een Nederlander in Indonesië

Graag bied ik hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door kamerlid Karimi (Groenlinks) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over een onderzoek naar de doodsoorzaak van een Nederlander in Indonesië. Deze vragen werden ingezonden op 3 december 2002 met kenmerk 2020303930.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Karimi (Groenlinks) een onderzoek naar de doods-oorzaak van een Nederlander in Indonesië (ingezonden 3 december).

Vraag 1
Wat is de stand van zaken naar het onderzoek van de doodsoorzaak van de Nederlander Errol Nanlohy op het zich in de Molukse wateren bevindende schip de California in 2001?

Antwoord
De Indonesische autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de bomaanslag op de passagiersboot `de California', waarbij de heer Nanlohy om het leven is gekomen. De politie in Jakarta is belast met het onderzoek en heeft het onderzoek nog niet afgesloten. Er zijn tot op heden nog geen nieuwe feiten vrijgegeven.

Vraag 2
Is het waar dat de Indonesische regering op Ambon 13 leden van een criminele groep heeft gearresteerd op verdenking van criminele activiteiten? Is het waar dat deze gearresteerden bekend hebben verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op de California?

Antwoord
Dertien leden van de zogenaamde Coker-bende zijn gearresteerd en verhoord in Jakarta. Zij hebben bekend verantwoordelijk te zijn voor tenminste elf bomaanslagen sinds het vredesakkoord Malino II getekend is, met de bedoeling om dit akkoord te saboteren. Zij hebben niet expliciet bekend verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op de boot `de California'.

Vraag 3
Klopt het dat de leider van deze criminele organisatie zich bij de autoriteiten heeft aangegeven? Heeft hij eveneens bekend verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op de California?

Antwoord
Ja, de leider van de Coker-bende heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Hij wordt momenteel in Jakarta vastgehouden voor verhoor.

Hij ontkent schuldig te zijn aan de aanslagen en heeft verklaard dat hij als spion voor Kopassus werkte en de activiteiten van de onafhankelijkheidsbewegingen FKM en RMS in de gaten hield.

Vraag 4
Heeft u naar aanleiding van deze berichten actie ondernomen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
De Nederlandse ambassade volgt de ontwikkelingen in het onderzoek naar de bomaanslag nauwgezet. Zolang het vooronderzoek nog niet is afgesloten, is het voor de Nederlandse autoriteiten moeilijk om concrete actie te ondernemen. Wel wordt bij voorkomende gelegenheden de aandacht van de Indonesische autoriteiten gevraagd voor deze kwestie.