Ingezonden persbericht

Ondanks brede steun nieuw erfrecht toch veel testamenten verwacht

Baarn, vrijdag 10 januari 2003

Ruim driekwart van de Nederlanders die een testament hebben laten opmaken, wil dat de kinderen niet direct na overlijden van een van beide ouders hun erfdeel kunnen opeisen. De nalatenschap moet volgens deze meerderheid naar de partner gaan. Daarmee kan het nieuwe erfrecht, dat op 1 januari is ingegaan, op brede steun van de bevolking rekenen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Netwerk Notarissen. De ruimte die de nieuwe wet biedt voor afwijkingen van het wettelijke erfrecht is overigens voor veel mensen aanleiding om een testament te maken.

In het nieuwe erfrecht krijgen kinderen een geldvordering ter waarde van hun erfdeel. Zij kunnen die vordering pas opeisen na het overlijden van de langstlevende echtgenoot. De bijna 20 procent die volgens het onderzoek wel wil dat het erfdeel direct naar de kinderen gaat, zoals dat tot 2003 gebruikelijk was, moet dit in een testament gaan regelen. Zestig procent van de ondervraagden wil dat de nalatenschap uitsluitend naar de partner en de eigen kinderen gaat, dus niet naar de partners van de kinderen. Ook zij zullen dat via een speciale 'uitsluitingsclausule' testamentair moeten vastleggen.
Naar verwachting zullen veel ouders die hun testament laten herzien daarin een voogdijregeling voor hun minderjarige kinderen opnemen. Nu heeft 65% van hen nog niet zo'n maatregel getroffen.

Zekerheid dat alles goed geregeld is, is het belangrijkste motief (46%) voor het maken van een testament, direct gevolgd door het krijgen van kinderen (40%). Ook het kopen van een huis is voor veel mensen (32%) aanleiding om een testament te maken. Netwerk Notarissen verwacht daarom dat met een goede voorlichting aan cliënten en publiek veel mensen nog steeds aanleiding zullen vinden om een testament te laten opmaken.
Omdat het krijgen en hebben van kinderen een belangrijk motief is om een testament te maken, verwacht Netwerk Notarissen dat daarin ook de positie van stiefkinderen vaker zal worden meegenomen. Kinderen van de tweede echtgenoot/echtgenote erven nooit automatisch van de 'nieuwe' ouder. Als dat wel de bedoeling is, kunnen zij op dezelfde wijze erfrechten krijgen als eigen kinderen, mits de 'nieuwe' ouder dat helder in een testament heeft vastgelegd.

De wet biedt de burger volop ruimte om afwijkende regelingen te maken. Dat feit en de opvattingen die uit het onderzoek naar voren komen, bieden de bijna honderd vestigingen van Netwerk Notarissen voldoende houvast voor verdere ontwikkeling van erfrechtproducten- en diensten. Een belangrijk begin is gemaakt met de Nieuw Erfrecht Toets, de Senior Scan, een toegankelijke erfrechtbrochure en verdiepingsteksten op Internet, een erfrechtspel en een Donald Duck album, flyers voor klanten van makelaars, banken en accountants en een informatiekaart over de belangrijke termijnen in het nieuwe erfrecht.

Wilt u weten waar de kantoren van Netwerk Notarissen zijn, surf dan naar www.netwerknotarissen.nl/mijnnotaris.