HET NATUURLOKET

Benoeming burgemeester Drs. R.W. Munniksma tot voorzitter

Burgemeester dhr. drs. R. W. Munniksma (52) van de gemeente Aa en Hunze (Drenthe) is benoemd tot voorzitter van de Stichting Het Natuurloket. Rein Munniksma is sinds 1998 burgemeester van de gemeente Aa en Hunze en is lid van het algemeen bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij is verder onder meer lid van de commissie Vernieuwing van het Landelijk Gebied en is in zijn eigen gemeente onder meer betrokken bij de realisatie van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap de Drentsche Aa.

Het doel van Het Natuurloket is het makkelijker beschikbaar maken van verspreidingsgegevens van planten en dieren. Sinds de inwerkingtreding van de Flora- en faunawet per 1 april 2002 is het nog belangrijker geworden om te weten waar beschermde planten en dieren zich bevinden. Iedereen die bezig is met de inrichting en beheer van Nederland, moet rekening houden met de eventuele aanwezigheid van beschermde planten- en diersoorten. Een landelijk overzicht van beschermde soorten is te vinden op www.natuurloket.nl.

Ruim een jaar geleden opende de toenmalige staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij mw. G. Faber Het Natuurloket met als belangrijkste doel om belanghebbenden, zoals gemeenten en projectontwikkelaars, behulpzaam te zijn bij het vaststellen van bestemmingsplannen en het ontwikkelen van bouwplannen. Dit om te stimuleren dat al in een beginstadium van de plannen rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van beschermde planten en dieren. Op deze manier kan worden voorkomen dat al gestarte projecten stilgelegd moeten worden vanwege de hamster (oftewel de korenwolf), de kamsalamander, de zeggekorfslak, de duinhagedis of de rugstreeppad.

Het Natuurloket is opgericht door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij samen met de Vereniging Onderzoek Flora en Fauna (VOFF). In de VOFF zijn de Particuliere Gegevensbeherende Organisaties verenigd, die met behulp van ruim 15.000 vrijwilligers landsdekkende informatie verzamelen over een groot aantal planten en dieren. Deze gegevens zijn de basis voor Het Natuurloket.


---

--

Noot voor de redactie (