Gemeente Ede

Meldpunt schuldhulp gaat van start

In het eerste kwartaal van 2003 gaat het Meldpunt schuldhulp en budgetadvies in Ede van start. Het Meldpunt wordt ondergebracht bij de Kredietbank aan de Beukenlaan. Via het centrale Meldpunt zal de lokale schuldhulpverlening worden verbeterd.

De Kredietbank, de gemeentelijke afdeling Werk, Inkomen en Zorg, Maatschappelijk Werk Veluwe en Opella Maatschappelijk Werk werken al sinds 1993 samen binnen het project integrale schulphulpverlening. Tot nu toe lag het accent op het hulpverleningtraject.

Versterking op het gebied van preventie, vroegtijdige signalering en doorverwijzing en het voorkomen van nieuwe schuldsituaties is nodig. Ook is er op dit moment een lange wachttijd voor de intake schuldregeling. Het centrale Meldpunt moet hierin verbetering brengen.

Het Meldpunt zal op werkdagen geopend zijn van 9.00 tot 14.00 uur. Ook de Kredietbank heeft de openingstijden met ingang van 1 januari aangepast: de bank is elke werkdag van 9.00 tot 14.00 uur open voor bezoekers en is telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 15.30 uur.

Burgemeester en wethouders van Ede zijn akkoord gegaan met een uitbreiding van het personeel met 1,9 fte. Deze uitbreiding is nodig om alle lokale en regionale taken van de Kredietbank, inclusief het Meldpunt, goed te kunnen verrichten. De personeelsuitbreiding wordt specifiek ingezet voor schuldregeling, budgetbeheer, de eerste opvang van klanten aan de balie en telefoon en administratieve ondersteuningstaken. Het is de bedoeling dat de wachttijd voor complexe aanvragen voor schuldregeling wordt teruggebracht van circa vijf maanden tot twee maanden.

Met cliënten in het budgetbeheer zullen voortaan voortgangsgesprekken plaatsvinden die hen helpen weer op sneller op eigen benen te staan. Ook kunnen meer cliënten deelnemen aan dit budgetbeheer. Verder wordt budgetbeheer sneller ingezet om verslechtering van schuldsituaties te voorkomen.

Het Meldpunt zal minimaal 100 tot 120 aanvragen per jaar voor schuldhulpverlening gaan behandelen. In de helft van de gevallen zal ook budgetbegeleiding, budgetbeheer en eventueel psychosociale hulp worden gegeven.

De plannen met betrekking tot het Meldpunt en de verbetering van de dienstverlening van de Kredietbank worden aangeboden aan het Presidium met het verzoek om deze ter kennisgeving aan te bieden aan de raadscommissie Maatschappelijke Zaken.