Ingezonden persbericht

Reïntegratie beste oplossing voor mensen met Burnout

ZOETERMEER, 20030108 -- Burnout is in belangrijke mate gebaseerd op percepties van 'rechtvaardigheid' en 'schendingen van rechtvaardigheid', terwijl dit door veel deskundigen die met burnout patiënten te maken hebben niet wordt onderkend. Dat betekent dat behandeling en therapie hier ook niet op gericht zijn. Dit blijkt uit de conclusie naar aanleiding van het onderzoek "Ervaringen met arbeidsreïntegratie van mensen met burnout klachten", uitgevoerd door de University of Surrey (UK) door Professor Fred R.H. Zijlstra.

Succesvolle reïntegratie na burnout en stress lijkt veeleer een psychologische uitdaging dan een medisch probleem, waarbij een onderkenning van het feitelijke probleem een eerste stap is. Zowel bij 'patiënt', als bij 'hulpverleners'. Meer onderzoek op dit punt is nodig, teneinde tot betere beleidsuitgangspunten in deze materie te komen. Voor dit onderzoek is in het voorjaar 2002 via de website van Burnout naar Burnin (www.burnin.nl), een oproep gedaan aan mensen met burnout klachten om een aantal vragen met betrekking tot hun werk en ziektegeschiedenis te beantwoorden. Dit heeft, in een tijdsbestek van 2 weken, tot 75 bruikbare reacties geleid, verdeeld over 73 % vrouwen, en 27 % mannen. De meeste respondenten waren tussen de 45 - 54 jaar (41.3 %), gevolgd door de groep 35-44 jaar (29,3 %), en opmerkelijk was dat er ook relatief veel (25,3 %) jongeren (25-34 jaar) reageerden. Voor de meeste mensen (42,5 %) was inderdaad 'stress/burnout' gediagnosticeerd, maar een grote groep (37,0 %) had ook de diagnose 'depressie' gekregen. Opmerkelijk is het grote aantal vrouwen in deze groep respondenten, dit kan te maken hebben met het feit dat vooral vrouwen op zoek gaan naar achtergrond informatie over hun klachten en bij deze website uitkomen.

In december 2002 is aan de opdrachtgever (British Academy) gerapporteerd, en is tevens een samenvatting gemaakt van de Nederlandse resultaten. Deze studie was een voorstudie die moet leiden tot een groter onderzoek. Inmiddels heeft de EU hiervoor subsidie verleend, met als gevolg dat er nu een grootschalig Europees onderzoek (in 6 EU landen: NL, UK, Italië, Ierland, Oostenrijk, Finland) naar dit onderwerp zal worden gedaan. Dit onderzoek moet leiden tot voorstellen voor beleid op dit onderwerp. Tot dusver is echter weinig onderzoek gedaan naar de vraag hoe mensen die reeds met stress en burnout klachten kampen het beste geholpen kunnen worden met hervatten van werk, terwijl mensen helpen te reïntegreren wel de beste oplossing is, zowel in maatschappelijk, economisch en psychologisch opzicht.



Ingezonden persbericht