Ingezonden persbericht

IVF sneller en meer patient vriendelijkl

ROTTERDAM, 20021220 -- De behandeling van vrouwen die zwanger willen worden door in vitro fertilisatie (IVF) kan drie tot vier weken korter, eenvoudiger en met minder bijwerkingen. Dat stelt de Rotterdamse gyneacoloog in opleiding D. de Jong donderdag.

De Jong promoveert 8 januari op een onderzoek naar de dosering van hormonen. Hij onderzocht een alternatief voor de zogeheten GnRH agonisten waarmee de eisprong wordt gereguleerd. Hij ontdekte de minimaal effectieve dosering van GnRH antagonisten, een ander middel waarmee het mogelijk is om dichter bij de natuurlijke cyclus van een vrouw te blijven. Daarmee kan de behandeling worden ingekort van vijf à zes weken tot veertien dagen, stelt De Jong.

Een van de voordelen van GnRH antagonisten is dat daarmee gemikt kan worden op de groei van vijf of zes eicellen. Met het andere middel ontstonden er vaak dertig eicellen, hetgeen voor vrouwen fysiek geen pretje was. Bovendien bestond er bij deze intensieve stimulering van eicelproductie het risico op het zogeheten ovariële hyperstimulatie syndroom. Een aandoening waar volgens De Jong jaarlijks in elk geval een à twee vrouwen aan overlijden.

Hij noemt ook het voordeel dat er minder eicellen ontstaan met als gevolg hiervan, ook minder ongebruikte embryo's. Als resultaat van zijn behandelmethode wordt hiermee de de kans op meerlingen kleiner.