D66

Uitval beroepsonderwijs veel te hoog

Kennisontwikkeling

Thom de Graaf

08-01-2003 - Op het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) zijn verbeteringen hoognodig om het grote aantal leerlingen dat zonder diploma de school verlaat drastisch te verlagen". Dat zei Thom de Graaf tijdens een bezoek aan het Veurscollege in Leidschendam. D66 stelt extra geld beschikbaar voor leerlingbegeleiders en de begeleiding van nieuwe leraren. Ook stellen de Democraten meer middelen ter beschikking kleinere scholen.

Bijna 60% van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs bezoekt een VMBO. Het gaat om ruim 400.000 leerlingen. "Het is onacceptabel dat zo'n groot aantal kinderen de dupe wordt van een systeem dat zo slecht functioneert", stelt Thom de Graaf in een gesprek met leraren en leerlingen.

Jaarlijks verlaten zo'n 40.000 leerlingen zonder diploma het VMBO met alle problemen van dien. De Onderwijsraad waarschuwde in november al dat dit aantal nóg verder zal stijgen indien het beleid niet wordt aangepast.

Het schoolprogramma is veel te theoretisch en biedt te weinig maatwerk waardoor leerlingen in de knel komen. Dat moet veranderen, er moeten weer deelcertificaten komen en daarnaast wil D66 meer leerlingbegeleiders voor kinderen met problemen. Die leerlingbegeleiders kunnen zich richten op de specifieke problemen van de leerling en ontlasten op die manier de leraar die onder zware werkdruk staat.

VMBO scholen zijn vaak zeer grote onderwijsinstellingen waar leraren en leerlingen elkaar nauwelijks kennen. Door extra te investeren in schaalverkleining ontstaan kleinere scholen. Deze dragen aantoonbaar bij aan de veiligheid op school.

"Ouders moeten zich actief inzetten voor hun kinderen. Als de school regelmatig constateert dat ouders niet meewerken aan een positieve gedragsverandering moeten er financiële gevolgen voor de ouders zijn. Dat kan via het daadwerkelijk opleggen van boetes -dat gebeurt veel te weinig of te willekeurig- maar het zou ook kunnen door het korten op de kinderbijslag" aldus Thom de Graaf.