Provincie Limburg

Plannen voor dertig woonserviceszones met ruim 4000 woningen voor

hulpbehoevende burgers (004)
Vier gemeenten in de Westelijke Mijnstreek zetten frontaal aanval in op de wachtlijsten in de zorg

Uiterlijk in 2010 kan voor 78% worden voldaan aan de vraag naar zorgwoningen en woningen voor mensen met een lichte handicap in de Westelijke Mijnstreek. Vier gemeenten hebben inmiddels een uitvoeringsprogramma Wonen-Welzijn-Zorg Westelijke Mijnstreek klaar. Als dit programma daadwerkelijk wordt uitgevoerd zoals nu op papier is vastgelegd, worden in de komende jaren in de gemeenten Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein bijna 1800 zorgwoningen en ruim 2350 woningen voor mensen met een lichte handicap gerealiseerd. Voor een deel gebeurt dit met nieuwbouw, maar voor een groot deel ook door het aanpassen van al bestaande woningen.

De ruim 4000 woningen zijn bedoeld voor ouderen, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten en mensen met een (ex)psychiatrische problematiek. De zórgwoningen zijn bedoeld voor de mensen die naar verhouding veel hulp en zorg nodig hebben. Om burgers met (toenemende) hulpbehoevendheid de mogelijkheid te bieden zo lang mogelijk in de eigen (zorg)woning te kunnen blijven wonen, wordt bovendien een aanbod op maat gedaan van welzijn en zorg aan huis, in de wijk of in de buurt.

Onderzoek
In opdracht van de Provincie Limburg is onder begeleiding van Bureau Companen (Arnhem) onderzoek verricht naar mogelijkheden van combinaties van wonen, welzijn en zorg in de Westelijke Mijnstreek. In elke gemeente heeft een werkgroep de behoefte aan combinaties van wonen, welzijn en zorg voor de komende jaren geïnventariseerd. Ook is gekeken naar wat er op dit moment al aan voorzieningen is. Verder zijn (oplossings-)mogelijkheden in kaart gebracht om het verschil tussen vraag en aanbod weg te werken. In de werkgroepen waren naast de gemeente ook zorgvragers, woningcorporaties en aanbieders van zorg en welzijn vertegenwoordigd. Zowel binnen de vier werkgroepen als in een gemeenschappelijke regionale werkconferentie is nagedacht over een gezamenlijke visie die de basis vormt voor het concreet realiseren van projecten op het gebied van wonen-welzijn-zorg. Dit heeft geleid tot het idee 'woonservicezone' met daaraan gekoppeld ruim 4000 (zorg)woningen voor hulpbehoevende burgers.

Woonservicezone
Een woonservicezone is een woonwijk waar de meeste bewoners niets met zorg te maken hebben en die open staat voor iedereen. Maar er is een bijzondere gastvrijheid aanwezig in de voorzieningen in de wijk voor mensen met lichamelijke of geestelijke handicaps. Er zijn naar verhouding veel woningen die zo gebouwd zijn dat ze veilig en toegankelijk zijn voor alle leeftijden. Zorgaanbieders werken samen in een wijkteam vanuit steunpunten in de wijk. Zo kan zorg op afspraak worden aangeboden, maar ook worden voorzien in onverwachte zorg gedurende de dag en nacht. Naast zorg worden er welzijnsactiviteiten aangeboden en andere vormen van dienstverlening. Al naar gelang de wens van de bewoners. De woonomgeving is zodanig vriendelijk ingericht dat wijkbewoners die zich minder makkelijk kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld omdat zij in een rolstoel zitten, geen problemen ondervinden. Hulpbehoevende bewoners moeten zich veilig voelen in de wijk en vanzelfsprekend deel uit maken van het dagelijks leven. In het uitvoeringsprogramma Wonen-Welzijn-Zorg zijn voor elke gemeente plaatsen aangewezen waar een woonservicezone kan worden gerealiseerd. Bepaalde gebieden zijn hiervoor specifiek geschikt, bijvoorbeeld omdat er al veel voorzieningen zijn. Voor de vier gemeenten samen gaat het om ongeveer 30 woonservicezones.

Intentieverklaring
Op 14 februari aanstaande ondertekenen de gemeenten Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein een intentieverklaring samen met de Samenwerkende Woningcorporaties Westelijke Mijnstreek, Partners in Welzijn, Zorgkantoor Zuid-Limburg en de Provincie Limburg. Met de ondertekening van de intentieverklaring onderstrepen alle partijen nog eens het gezamenlijk belang van het uitvoeringsprogramma. Samen zetten wij er de schouders onder is in feite de boodschap van alle partijen. De ondertekening van de intentieverklaring vindt plaats op de dag dat de eerste schop de grond in gaat voor het woonzorgcomplex Gelderhof in Sittard-Geleen.

Voorbeeld
De vier gemeenten in de Westelijke Mijnstreek hebben een voorbeeldfunctie voor de andere gemeenten en regio's in de provincie Limburg. De 'taakstelling' van de Provincie Limburg om werk te maken van het wegwerken van de wachtlijsten voor zorginstellingen, gecombineerd met vermaatschappelijking van de zorg, is door de vier gemeenten in het voorjaar voortvarend opgepakt. Binnen een relatief kort tijdsbestek heeft dit geleid tot een resultaat waarmee betrokkenen aan de slag kunnen.
8-1-2003 11:15