Ingezonden persbericht

Amsterdam, 8 januari 2002

Onderzoek van Publistat en P.M.denHaag wijst uit:

Commentaren en columns vernietigend voor CDA

Ruim viervijfde van de commentaren en columns over het CDA is negatief. Dit blijkt uit onderzoek van Publistat Mediaonderzoek en politiek vakblad P.M.denHaag naar politieke voorkeuren in landelijke dagbladen.

Publistat heeft sinds 9 december 111 hoofdcommentaren en columns onderzocht in de vijf grote landelijke dagbladen. Hierin werd 173 maal een partij of politicus genoemd.

Kranten blijken zeer cynisch over de partijen en politici. In 80% van de gevallen is het oordeel negatief. Vooral het in de peilingen succesvolle CDA moet het ontgelden bij de commentatoren en columnisten. 83% van de 41 commentaren en columns over het CDA is kritisch. Alleen GroenLinks die in 7 verhalen uitsluitend negatief voorkomt en Leefbaar Nederland krijgen er relatief nog vaker van langs.

De Volkskrant is het meest kritisch over het CDA met 9 negatieve columns of commentaren. NRC Handelsblad en Trouw volgen op de voet met 8 kritische stukken. Alleen de Telegraaf is relatief mild met 2 negatieve en 2 positieve verhalen. De kritiek richt zich veelal op het optreden van premier Balkenende, die onder andere 'grenzeloze zelfoverschatting' wordt verweten, zich tot een speelbal zou maken van de Amerikanen in het conflict met Irak, en 'potsierlijk' zou reageren op Bomhoff's publicatie van vertrouwelijke informatie uit de ministerraad door met een rechtszaak te dreigen. Maar ook andere CDA-ers krijgen kritiek waaronder minister Donner, die oppert om de wet aan te passen nadat vermeende terroristen zijn vrijgesproken en een legitimatieplicht wil invoeren voor Nederlanders vanaf 12 jaar.

De VVD wordt het vaakst genoemd met 44 vermeldingen. 20% daarvan is positief, 80 % negatief. De LPF doet het nog iets slechter. 82% van de 40 vermeldingen is negatief. De SP wordt slechts 6 keer beoordeeld, waarvan 2 keer positief. D66 is de enige partij die meer steun dan kritiek krijgt. 5 van de 8 vermeldingen is positief. De SGP en Christenunie zijn sinds december niet genoemd.

Publistat onderzoekt wekelijks alle columns en commentaren in het Algemeen Dagblad, De Telegraaf, NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant waarin politieke partijen of politici ter sprake komen. Per artikel wordt vastgesteld of de commentator of columnist kritisch is of steun uitspreekt voor een bepaalde partij. Tot aan de verkiezingen presenteert Publistat wekelijks in P.M.denHaag de resultaten van de voorgaande week. Meer informatie vindt u op www.publistat.nl



Ingezonden persbericht