Gemeente Bergh

Wat u moet weten als u gaat (ver)bouwen
03-01-2003

Nieuwe regels voor bouwvergunningen en welstand

Vanaf 1 januari 2003 veranderen de regels voor bouwen en verbouwen aan uw woning. Denk daarbij aan dakkapellen, dakramen, (schotel)antennes, aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen, kozijn- en gevelwijzigingen, schuttingen en tuinmuren en zonnepanelen en
-collectoren. Gunstig is dat u in bepaalde situaties voor dit soort bouwwerken geen bouwvergunning meer nodig hebt. En in andere situaties gelden soepelere regels dan voorheen. Dan krijgt u te maken met een lichte bouwvergunning. Deze krijgt u sneller en gemakkelijker dan een reguliere bouwvergunning. Of u een vergunning nodig hebt, en zo ja welke, hangt vooral samen met de plaats waar u gaat bouwen: aan de voorkant of achterkant van de woning. Over het algemeen zijn de regels voor (ver)bouwen aan de achterkant soepeler dan voor (ver)bouwen aan de voorkant.

Ga naar de gemeente
Ga voordat u begint met bouwen altijd eerst naar de gemeente en stel u op de hoogte welke regels o.a. het bestemmingsplan voorschrijft. De regels voor bouwen zonder bouwvergunning zijn soms best ingewikkeld en gaan dus niet voor elk bouwplan op. Als u zonder bouwvergunning wilt (ver)bouwen, moet uw plan namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Bovendien weet de gemeente waar u nog meer aan moet denken. Bijvoorbeeld de minimumeisen uit het Bouwbesluit waar uw bouwwerk altijd aan moet voldoen. Die gelden dus ook als u zonder bouwvergunning mag bouwen.

Buren
Vergeet ten slotte uw buren niet. Bespreek uw plannen met hen, ook als u geen bouwvergunning nodig heeft. Want uiteindelijk (ver)bouwt u toch om uw wooncomfort te vergroten en dat doet een burenruzie zeker niet.

Welstand
Als u toch een bouwvergunning nodig heeft, toetst de gemeente uw plan onder meer aan de welstandseisen. Welstandsbeslissingen zorgden in het verleden soms voor frustratie bij bouwend Nederland. Want wie bepaalt wat mooi of lelijk is? Het welstandsbeleid is al verbeterd, maar wordt nog duidelijker en objectiever. Elke gemeente moet in een welstandsnota per gebied concreet aangeven welke welstandseisen er gelden. Zo kunt u vooraf rekening houden met welstand, zodat uw bouwplan niet pas aan het eind van de bouwvoorbereiding in een welstandscommissie hoeft te sneuvelen. De welstandsnota moet er voor 1 juli 2004 zijn. Tot die tijd gelden de huidige welstandsregels van uw gemeente.

Meer informatie
Wilt u meer informatie dan liggen er op het gemeentehuis publieksfolders klaar. Ook kunt op de website www.vrom.nl verschillende publieksfolders over de spelregels voor bouwen en verbouwen toegespitst op bovengenoemde bouwwerken downloaden.