Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Nieuwjaarstoespraak stadsdeelvoorzitter Robin de Bood

Op 2 januari 2003 waren bewoners van het stadsdeel uitgenodigd de nieuwjaarsreceptie in het Tuinstadhuis bij te wonen. Tijdens deze middag hield stadsdeelvoorzitter Robin de Bood een toespraak. Hieronder volgt de tekst van deze toespraak.

Geachte genodigden, dames en heren,

Namens het Dagelijks Bestuur en alle medewerkers van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer heet ik u van harte welkom in het Tuinstadhuis op deze tweede, wat regenachtige, dag van het jaar 2003.

Ik ben blij dat u ondanks het sombere weer heeft willen komen op onze nieuwjaarsreceptie. We hebben afscheid genomen van een turbulent jaar
- althans voor Nederlandse begrippen - en kijken we tevens uit naar een jaar vol goede voornemens en beloftes.

Wij, Tys de Ruijter, Anton Ederveen, Piet Dikken en ik, de leden van het nieuwe Dagelijks Bestuur, hebben het afgelopen jaar de tijd genomen om wat uitgebreider kennis te nemen van de zaken die er in het stadsdeel leven. En om u beter te leren kennen. In mei en juni trokken wij bijvoorbeeld om die reden de buurt in, om met u in gesprek te gaan en te horen wat er in de verschillende buurten speelt.

Ons stadsdeel heeft veel moois te bieden. Het is goed om daar oog voor te blijven houden: hieronder valt het opgeknapte Plein '40-'45, het winkelcentrum en hetterras. Als u overigens het Dagelijks Bestuur wilt spreken: wij zijn daar aan het eind van de dag, zeker bij mooi weer regelmatig te vinden, en ik kijk even naar mijn collega's, misschien is het een goede locatie voor een regulier spreekuur? Een andere mooie plek is bijvoorbeeld ook de Noorderhof, een wijkje dat door velen wordt bewonderd.

Het afgelopen jaar waren er tal van positieve gebeurtenissen. Er was een geslaagd méérdaags Geuzenméérfestival, met speciale activiteiten voor jongeren. Welzijnscluster het Pluspunt opende zijn deuren voor het publiek, en u begrijpt dat als gewezen fysiotherapeut deze activiteiten mij erg aanspreken. Dit centrum van welzijnsvoorzieningen zal een positieve impuls geven aan het zorgniveau in Geuzenveld. Een paar weken geleden konden we zo ook het Jongeren Steunpunt openen. Ons stadsdeel zet met het Jongeren Steunpunt de trend, want in nog geen enkel ander stadsdeel kunnen jongeren op één locatie terecht voor advies, informatie en hulp bij problemen.
Met de opening van het natuurgebied De Kluut beschikken wij nu over een nieuw hoogwaardig natuurgebied, met bijzondere dier- en plantensoorten. Qua natuurwaarde te vergelijken met het Amsterdamse Bos.

Ik vind dat we best trots mogen zijn op deze aanwinsten in ons stadsdeel. Ik wil dit moment dan ook graag aangrijpen om een woord van dank uit te spreken aan onze voorgangers, Ank Streuer, Cor Laarhoven, Hans van Lier en Miep van Diggelen die in hun bestuursperiode, en bij Miep was dat maar liefst twaalf jaar, veel hebben bereikt voor Geuzenveld-Slotermeer.
Om deze aanwinsten ook met u te delen, is een boekje in de maak. Het boekje heet Wat wij mooi vinden in Geuzenveld-Slotermeer .

Uiteraard sluiten we onze ogen niet voor de problemen in het stadsdeel. Mopperen is de Amsterdammer eigen, soms ten onrechte, maar vaak ook terecht. Er is veel werk te verrichten om problemen het hoofd te bieden. Zo is er sprake van verminderde sociale samenhang en groeit onder bewoners het gevoel van onveiligheid.

De samenleving lijkt te verloederen zegt onze Koningin. We moeten zien te voorkomen dat een neerwaartse spiraal in gang wordt gezet. Daarom ben ik van mening dat de Stedelijke Vernieuwing die is ingezet, de belangrijkste opgave voor ons stadsdeel is.
Dit proces moet het hoofd bieden tegen verdere segregatie, het toenemen van de scheiding tussen groepen bewoners. Tegen achterstanden van groepen inwoners en tegen vervuiling van woonbuurten. Het moet ons stadsdeel een nieuwe impuls geven, bedrijvigheid stimuleren en de openbare ruimte kwalitatief verbeteren.

Zoals ik heb gezegd: er is al veel bereikt. Maar we vinden ook dat er nog veel moet gebeuren. Ook dit laten we zien in het eerder genoemde boekje want het boekje heeft twee kanten. Omgekeerd heet het: Wat er beter kan in Geuzenveld-Slotermeer .

De foto's zijn een selectie van foto's die medewerkers van het stadsdeel hebben gemaakt op verzoek van de heer Frank van Erkel, onze nieuwe stadsdeelsecretaris. Bij zijn aantreden heeft hij zowel de goede als de slechte punten van het stadsdeel laten fotograferen. Zodat niet alleen de politici, die natuurlijk zelf in het stadsdeel wonen, maar ook de ambtenaren goed op de hoogte zijn van het vele moois dat het stadsdeel te bieden heeft, en dus ook van de punten die voor verbetering vatbaar zijn.
De plannen die we voor de toekomst hebben, staan verwoord in het Bestuursakkoord Het goud ligt in het groen Deze plannen kunnen wij alleen in samenwerking met anderen realiseren. Het is onze stellige overtuiging dat door samenwerking meer resultaat zal worden behaald. Wij willen in de eerste plaats natuurlijk graag een goede samenwerking met de leden van de stadsdeelraad en met de bewoners van ons stadsdeel.

Bij de stedelijke vernieuwing blijven wij ons inzetten voor een verbetering van de sociale structuur en moet er eerst worden gebouwd voordat er wordt gesloopt. Tijdens het proces van stedelijke vernieuwing zal het beheer extra aandacht moeten krijgen. Daarnaast mogen onze ambities niet alleen gericht zijn op de gebieden waar stedelijke vernieuwing plaats heeft, maar moeten we ook onze aandacht blijven richten op de andere gebieden. Ook daar gaat het om `groen en sociaal'.
Bij de stedelijke vernieuwing willen wij bewoners zoveel mogelijk betrekken. We zijn op dit moment bezig in drie vernieuwingsgebieden: Buurt 9, Buurt 5 en Geuzenveld Zuid. In ieder vernieuwingsgebied worden de plannen 'geklankbord' met bewoners. In Buurt 9 hebben bewoners meegedaan in ontwerpateliers voor de nieuw te bouwen woningcomplexen. Bewoners van Buurt 5 en Geuzenveld-Zuid hebben meegepraat over de aanleg van de grachten en niet zonder resultaat.

De zorg voor de openbare ruimte moet meer aandacht krijgen. Want zeg nu zelf: iedereen wil toch een schone omgeving? Slecht onderhoud, niet alleen van de openbare ruimte, maar ook van trapportalen, halletjes en binnentuinen is iedereen een doorn in het oog. Het stadsdeelbestuur wil het beheer beter gaan afstemmen op uw wensen. Ook hier kunt u dus zelf meebepalen wat het stadsdeel gaat doen om uw woonomgeving leefbaar te maken en te houden. Ik wil hierbij wel een kanttekening plaatsen. Ook bewoners zelf dragen verantwoordelijkheid voor de omgeving. Eén van mijn wensen voor het komend jaar is dan ook, dat we met z'n allen wat minder troep op straat gooien! Wij willen samen met u als bewoner gestalte geven aan het stadsdeelbeleid. Dit komt ook tot uiting bij de buurtgerichte aanpak. We hebben als stadsdeel bij het buurtgericht werken veel te danken aan de inzet van actieve bewoners in beheercommissies. Vooral ook door hun inzet zijn buurtposten opgezet die zich hebben kunnen ontwikkelen tot de Steunpunten voor Leefbaarheid en Veiligheid.

De steunpunten hebben momenteel drie functies:
Ze zijn oorspronkelijk bedoeld als makkelijk te bereiken en laagdrempelige voorzieningen voor bewoners om informatie in te winnen en klachten te melden over de leefbaarheid en veiligheid in de buurt, om spreekuren van het stadsdeel, politie en corporaties te bezoeken en om met elkaar of samen met professionals ideeën uit te werken voor versterking van de leefbaarheid en de veiligheid. De steunpunten worden informatiepunt voor de stedelijke vernieuwing in de drie vernieuwingsgebieden Buurt 9, Geuzenveld-Zuid en Buurt 5. In het steunpunt komen verder alle professionals in de buurt samen. De buurtmanager, de buurtregisseur van de politie, de consulent van de woningbouwvereniging en de opbouwwerker hebben het steunpunt als werklocatie en uitvalsbasis voor hun activiteiten. Deze drie functies vragen om een stevige en professionele aanpak. Het stadsdeel wil hierin zijn verantwoordelijkheid nemen. Maar ze wil dit doen samen met bewoners en de betrokken organisaties. In de recent gehouden werkconferentie over het opbouwwerk in ons stadsdeel kwam opnieuw naar voren hoe wezenlijk de samenwerking tussen deze professionals voor een effectieve aanpak van problemen.

Ook hier is samenwerking de sleutel naar succes. We hebben dit met de actieve bewoners goed doorgesproken en we kunnen elkaar op dit punt vinden.

Maar het Dagelijks Bestuur en de Stadsdeelraad willen verder gaan. De raad heeft aan het Dagelijks Bestuur gevraagd om de stadsdeelorganisatie zo in te richten, dat er sprake is van een optimale manier van burgergericht werken. Wij willen het jaar 2003 gebruiken om ons over de hele linie te bezinnen over de vraag wat dit betekent voor het bestuur en de organisatie. In die bezinning staan de bewoners centraal. We hopen dat we ook bij de verdere ontwikkeling van de gebiedgerichte aanpak kunnen rekenen op de inzet van deze vrijwilligers.

Ons streven is verder transparanter te werken. Het moet voor u als bewoner duidelijk zijn waarom wij kiezen voor het één, en waarom wij het ander niet oppakken. Wij willen proberen klachten en verzoeken sneller af te handelen. Te vaak duurt het te lang voor een burger antwoord van ons krijgt.

Bij dit alles zijn we ons er overigens terdege van bewust dat wij sommige bewoners minder goed of zelfs helemaal niet bereiken. Het bestuur wil de komende tijd extra inspanningen gaan verrichten om het contact te verbeteren. Bijvoorbeeld door voor hen in de buurt aanwezig te zijn, met spreekuren van het gehele Dagelijks Bestuur in de Steunpunten.
We willen samen met anderen, samen met u, werken aan een stadsdeel dat niet alleen in aangezicht zal veranderen, maar ook een positiever imago bij anderen zal hebben. Ik wil nogmaals mijn dank en waardering uitspreken voor alle actieve bewoners, vrijwilligers en professionele krachten die aan dit proces reeds een bijdrage hebben geleverd. Wij hopen u ook in het komende jaar weer te ontmoeten.

Namens het Dagelijks Bestuur wens ik iedereen een heel goed, gezond en inspirerend 2003!