Euronext Amsterdam

03 Jan 2003 Nieuwjaarsspeech
Persbericht 2003.001

Embargo tot 18:00 (CET), 2 januari 2003

Euronext 2003

Nieuwjaarsspeech

Hotel Krasnapolsky, Amsterdam, 2 januari 2003

Sprekers

Jean-François Théodore (Engels gesproken)

Chairman en Chief Executive Officer, Euronext N.V.

George Möller (Nederlands gesproken)

Chief Operating Officer, Euronext N.V.

Jean-François Théodore:

Dames en Heren,

"Another year over, and a new one just begun." Deze zin komt uit een kerstlied van ex-Beatle John Lennon. Zijn woorden passen bij de melodie van het lied, maar geven ook het gevoel van vandaag weer - het gevoel dat de jaren zo snel voorbij schijnen te gaan en dat ieder jaar weer sneller voorbij is dan het vorige.

Misschien is het maar goed dat het jaar 2002 snel voorbij is gegaan. Voor de financiële sector, en misschien voor u in het bijzonder, was het een zeer moeilijk jaar met ernstige crises Wat zal de toekomst ons brengen? Wij bij Euronext zijn niet beter in het voorspellen van de toekomst dan u, dus wij wagen ons er niet aan. Het enige wat we zeker weten is dat de toekomst verassingen met zich mee zal brengen, zoals de hevigheid waarmee het bij nader inzien ongegronde over-optimisme een aantal jaren geleden werd gecorrigeerd. We hopen dat de timing van de opleving ons net zo zal verrassen en daarmee bewijzen dat dit pessimisme onjuist was.

Het andere dat we zeker weten is dat we de komende tijd realistisch moeten zijn bij Euronext. We moeten ons werk doen door aan een sterke onderneming te bouwen. Laten we onze ondernemingen op orde brengen. Dat wil zeggen afslanken en wendbaar maken. En laten we ons bedrijf consolideren zo dat we concurrerend blijven en tegemoet komen aan de wensen van degenen waar we voor werken: onze klanten.

Voor Euronext betekent dit dat we verder bouwen aan ons Europese concept. We hebben onze klanten, vooral de Nederlandse, gevraagd aanzienlijke aanpassingen aan hun systemen te doen om daarmee ons Europese concept te realiseren. Wij zullen onze beloftes nakomen en een volledig geïntegreerde Europese markt tot stand brengen. We erkennen uw zeer belangrijke bijdrage aan dit veranderingsproces en zijn u zeer dankbaar voor uw samenwerking.

De veranderingen in het afgelopen jaar zijn indrukwekkend geweest, denk aan de introductie van Clearing 21 voor de cash markt en de overgang naar schermenhandel op de optiebeurs. Toch zullen wij ons werk voortzetten. Dit jaar gaan we de derivatenclearing integreren in ons Clearing 21 systeem, een stap die de voltooiing van het consolidatieproces voor clearing zal markeren. Hierna zullen onze derivatenplatforms binnen Euronext.liffe worden geïntegreerd, zei het in een ietwat gereduceerd tempo. We blijven samen met Euroclear werken aan de integratie van de settlementplatformen. Dit is het laatste, maar zeker niet het eenvoudigste gedeelte van de integratie van onze markten. Wanneer deze stap is afgerond, is de integratie compleet.

Maar ook daarna is er nog veel werk te verzetten, met name op het gebied van de harmonisatie van regelgeving. U bent allen uitgenodigd deel te nemen aan de discussie hoe deze regelgeving verder moet worden geharmoniseerd.

Net voor het eind van het jaar hebben we een historisch moment beleefd, de voltooiing van de migratie van de aandelenopties van vloer naar scherm. Ik was er op 6 december zelf bij, toen de laatste seconden van de open outcry wegtikten. Samen met u voelde ik het hele bijzondere van dat moment. De sfeer was emotioneel, maar er was ook een gevoel van goede verwachting. Met u deel ik de hoop op een gezamenlijke uitdagende toekomst.

Het eind van het vorige jaar hebben we de plannen voor Amsterdam als het expertise centrum van Euronext.Liffe voor aandelenopties voltooid. Deze plannen werden ten tijde van de overname van Liffe in Nederland voorbereid en zullen volgend jaar ingevoerd worden. Amsterdam is de plaats waar de handel in aandelenoptie producten in Europa begon. Het is ook de plek waar dit gedeelte van onze derivatenhandel zeer succesvol is geworden. We willen deze kans graag aangrijpen om respect te tonen aan allen die hieraan hebben bijgedragen. Zo willen we de expertise binnen Euronext behouden door alle aan de aandelenopties gerelateerde activiteiten binnen onze Euronext.Liffe business line in Nederland te concentreren. De ontwikkeling van dit concept zal gedurende de komende maand gestart worden. U zult de voordelen hiervan binnenkort ondervinden.

Dames en heren, Ik wil mijn collega George Möller vragen verder te gaan in het Nederlands.

George Möller:

Dank je, Jean-Francois.

Dames en heren,

In de vorige nieuwjaarsspeech hebben we duidelijk aangegeven dat Euronext een markt is voor alle genoteerde ondernemingen, groot en klein, en dat menen we ook. Het afgelopen jaar hebben wij daar inhoud aan willen geven. Zo hebben we onder meer een aantal initiatieven genomen om ondernemingen, met name de mid- en smallcaps, te ondersteunen. Zo konden bedrijven van het NextEconomy en NextPrime segment in september deelnemen aan een evenement in Parijs, waar ze vele beleggers en analisten konden ontmoeten. Dit evenement was erg succesvol. Wij hebben het plan om dit jaar, voort te borduren op dit succes. We zullen dit evenement verder uit bouwen tot een toonaangevende gebeurtenis in Europa. We gaan er daarbij van uit dat alle Nederlandse bedrijven in het Next Prime en Next Economy segment hiervan zullen profiteren. We moedigen de Nederlandse mid- en smallcaps die niet tot één van de Prime segmenten horen dan ook aan om zich aan te sluiten bij één van deze twee kwaliteitssegmenten.

Het afgelopen jaar heeft ook in het teken gestaan van enkele bedrijfsincidenten die het vertrouwen van beleggers in onze bedrijfstak hebben geschaad. Het gaat hierbij met name om het vertrouwen in de werkwijze van ondernemingen en het vertrouwen in de wijze van financiële verslaggeving. Het is duidelijk dat er actie nodig is om het vertrouwen van de beleggers te herstellen.

Zowel in de Verenigde Staten als in Europa is gediscussieerd over herziening van het corporate governance regime. Euronext neemt ook in Nederland deel aan dit debat, maar daar moet ik tegelijk aan toevoegen dat de rol van Euronext in deze discussie bescheiden moet zijn. De discussie zal naar ons insziens breed moeten worden gevoerd en de resultaten daarvan zullen breed moeten worden gedragen.

Uiteraard zijn we in dit debat zeer alert op de gevoeligheden rondom de rol van analisten. Wij erkennen dat veel herstelwerk nodig is om het vertrouwen bij de beleggers te herwinnen. Maar herstel van vertrouwen creëert ook nieuwe risico's. Eén daarvan is het risico dat nieuwe regelgeving in zijn beoogde werking kan doorschieten. Als het produceren van effectenresearch nog duurder wordt dan het nu al is, dan wordt research ook exclusiever. En als research exclusiever wordt, zullen per definitie de kleinere ondernemingen en de kleinere beleggers hier onder lijden. We moeten het vertrouwen herstellen, maar we moeten dit doen met zorg.

Ook in Nederland hebben wij het afgelopen jaar incidenten waargenomen. Eén daarvan betrof een persoon die een belangrijke rol speelde in de wereld van mid- en smallcaps. Hij heeft waarschijnlijk een beoordelingsfout gemaakt, en waarschijnlijk heeft hij zelfs een hele grote beoordelingsfout gemaakt. Deze kwestie werpt naar mijn mening een aantal vragen op die we ons wellicht nog niet eerder hebben gesteld. Het is de vraag of er bij wetsovertreding sprake is van een beoordelingsfout of van een bewuste criminele handeling.

Mensen maken fouten in hun professionele carrière vanwege ondoordachtzaamheid of een begrijpelijke vergissing. Sommigen maken fouten omdat ze incompetent zijn. Anderen maken opzettelijk fouten, vaak vanuit het motief er zelf beter van te worden. En weer anderen begaan fouten als onderdeel van een bijna geheel geïnstitutionaliseerd regime. Vaak gebeurt dit als gevolg van een verkeerd aangestuurde bedrijfscultuur.

Als een speler zich tijdens een voetbalwedstrijd misdraagt, kan hij een gele of een rode kaart krijgen. De kleur van de kaart hangt af van de aard en de mate van zijn overtreding. We kennen allemaal het verschil tussen deze straffen. Met een rode kaart wordt de speler uit het veld verwijderd, maar met een gele kaart blijft hij in het spel, mits hij geen tweede overtreding begaat.

In een markt die bijna even transparant en real-time is als een voetbalwedstrijd, hebben we procedures nodig om een snel oordeel te vellen over de mogelijke misdragingen van mensen. Het recht moet zijn loop hebben, maar laat dit gebeuren binnen een redelijke termijn! Maak ook snel duidelijk of de overtreding met het motief daarachter een rode kaart voor de rest van iemands leven rechtvaardigt, of dat het geel wordt. Met geel zou mensen toegestaan moeten worden om bijvoorbeeld voorwaardelijk terug te keren in hun professie. Dit komt niet alleen ten goede aan het betrokken individu, maar ook aan de gehele markt.

In een veel bredere context kan gesteld worden dat indien wij het toezichtsregime niet precies doseren, dit een bedrijfsrisico tot gevolg kan hebben. Een bedrijfsrisicodat dat vooral concequenties heeft voor de small en mid-caps.

We hebben altijd beweerd dat het betrachten van transparantie en het publiekelijk afleggen van verantwoordelijkheid de kwaliteit van het bestuur van een onderneming ten goede komt. Deze stelling geldt voor grote en kleine bedrijven, voor beursgenoteerde maar het geld ook voor niet-beursgenoteerde ondernemingen. De last van deze publieke verantwoording mag niet zo zwaar worden dat bedrijven de prijs die daarvoor staat niet meer kunnen betalen. Als bedrijven om die reden de publieke markt verlaten, wordt de wereld er niet beter van. Integendeel.

Euronext erkent het probleem dat voor kleine bedrijven de last van publieke verantwoording zwaar is. Wij hebben niet alle antwoorden, maar wij zijn ten alle tijde bereid deel te nemen in de discussie die moet leiden tot oplossingen.

Euronext is bereid een belangrijke rol te spelen in de zichtbaarheid van small and mid-caps in een steeds veeleisender wereld. We hebben unieke voordelen die bijna uit de financiële wereld zijn verdwenen. We zijn neutraal, we werken op basis van single capacity en we zijn onpartijdig. Dit zijn zaken die in ons voordeel werken in een wereld waar mensen geloven dat er te veel belangenverstrengeling is.

Omdat we ons bevinden in een omgeving die vraagt om steeds meer informatie, hebben we het besluit genomen om ons pand op Beursplein 5 om te bouwen tot een nieuwscentrum, hét financiële nieuwscentrum. Het nieuwscentrum staat niet alleen open voor handelaren, maar ook voor de pers en analisten en, vooral, voor ondernemingen die hier de pers en analisten willen ontmoeten. Beursplein 5 blijft het centrum van de Nederlandse kapitaalmarkt en in het hart van de Europese kapitaalmarkt. Beursplein 5 is de ontmoetingsplaats voor iedereen in de financiële sector.

Dames en heren, ik rond af.

Ik wil graag een toast uitbrengen op u allen. Ik hoop dat u een goed jaar zult hebben in zaken, maar zeker ook in gezondheid voor u en uw naasten!

Veel geluk in 2003!

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs