Gemeente Duiven


Nieuwsberichten

02-01-2003
Gemeente Duiven ontvangt
Kringrapportage Wvg-benchmark

De gemeente Duiven heeft vorige week de kringrapportage Wvg-benchmark ontvangen, waarin de gemeente Duiven is vergeleken met de andere kringgemeenten. De gemeente Duiven komt in die rapportage over het algemeen positief naar voren. Ook uit een tevredenheidsonderzoek dat Duiven - als facultatief onderdeel van de benchmark - onder haar cliënten heeft uitgevoerd, scoort Duiven op een aantal onderdelen hoger dan het landelijk gemiddelde.

In het rapport worden op de gegevens van de onderwerpen Woonvoorzieningen, Vervoersvoorzieningen, Rolstoelen en Uitvoering met andere gemeenten vergeleken. Ook wordt er een algemene uitspraak gedaan over de aantallen cliënten en de totale Wvg-uitgaven. Over het algemeen wordt in het rapport opgemerkt dat de gemeente Duiven over hoog gekwalificeerd personeel beschikt, die zelf indiceren. Met name dit laatste is mede bepalend voor de korte doorlooptijd van een Wvg-aanvraag, maar ook de totale Wvg uitgaven. Zowel de doorlooptijd als de totale Wvg-uitgaven zijn in Duiven lager dan het gemiddelde bij vergelijkbaar grote gemeenten.

Door deel te nemen aan de Wvg-benchmark plaatst Duiven zich qua bedrijfsvoering in de voorhoede van gemeenteland, waarbij kwaliteit, transparantie en verantwoording naar de burger belangrijke uitgangspunten zijn.

Belangrijkste doel van de benchmark is dat de deelnemende gemeenten optimaal kunnen profiteren van elkaars ervaringen op het gebied van de uitvoering van de Wvg. Startpunt daarvoor vormt het onderzoeken van de eigen organisatie, met behulp van de uitgebreide vragenlijst van de benchmarkorganisatie. Vervolgens bespreken de deelnemende gemeenten de resultaten van de eigen onderzoeken met elkaar. Dat doen ze in kringen van hooguit tien vergelijkbare gemeenten. De gemeente Duiven nam deel aan een kring met 10 gemeenten, waaronder ook de gemeente Zevenaar en gemeente Nunspeet.

Het benchmarkproject is een samenwerkingsverband van de verbeterorganisatie StimulansSZ en SGBO, het onderzoeks- en adviesbureau van de Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Met subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zijn zij een benchmark gestart. Met behulp van een aantal relevante indicatoren op het gebied van effectiviteit, kosten en cliëntgerichtheid hebben de deelnemers een beeld gekregen van hun eigen sterke en zwakke kanten.
In totaal hebben bijna honderd gemeenten - die zich bezighouden met de Wet Voorzienigen Gehandicapten (Wvg) - het afgelopen jaar hun prestaties over het jaar 2001 met elkaar vergeleken.