D66

Snel duidelijkheid over grensconflict

Binnenlands bestuur

Boris van der Ham

02-01-2003 - D66 wil dat minister Remkes met spoed het grensconflict tussen Rijswijk en Den Haag oplost. De rechter heeft onlangs bepaald dat de minister van Binnenlandse Zaken het beroep dat Rijswijk had aangespannen inzake de overgang van de locatie Hoornwijck naar Den Haag toch in behandeling moet nemen.

Wat D66 betreft moet de minister nu zo snel mogelijk duidelijkheid scheppen. 'Een jaar na de herindeling wordt het tijd dat het grensverloop definitief wordt vastgelegd. Gemeenten hebben er recht op om te weten waar ze aan toe zijn' aldus D66 Tweede Kamerlid Boris van der Ham. Toen de D66 Tweede Kamerfractie toentertijd met het voorstel tot de herindeling instemde, ging ze er overigens vanuit dat Hoornwijck bij Rijswijk zou blijven.

Vragen van het Van der Ham (D66) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de grensaanpassingen Rijswijk - Den Haag ingediend 02 januari 2003


1. Kunt u de procedure schetsen -inclusief bijbehorende termijnen- die u gaat volgen nu de rechter heeft bepaald dat de klacht van de gemeente Rijswijk over het onzorgvuldig handelen bij de herindeling gegrond is?


2. Bent u met D66 van mening dat snelheid geboden is bij een definitief vastleggen van de grens tussen Rijswijk en Den Haag? Bent u bereid zo snel mogelijk -bijvoorbeeld binnen een maand- het grensconflict tussen Den Haag en Rijswijk te beslechten?