BOUWEN EN WONEN

BIJZONDERE PROCEDURES
Burgemeester en wethouders maken bekend dat in het gemeentehuis Aa en Hunze (Spiekersteeg 1 in Gieten) het volgende plan ter inzage ligt:
*

Menweg, Eexterveen, Mts. Houwing, plaatsen foliebassin
Zij zijn voornemens met artikel 15 van de Wet op de ruimtelijke ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan ten behoeve van voornoemd plan. Dit bouwplan ligt van donderdag 2 januari 2003 tot en met woensdag 15 januari 2003 ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis.

Gedurende deze termijn kunt u schriftelijk bedenkingen indienen tegen dit bouwplan bij het college van burgemeester en wethouders.
*

Grote Kamp 10, Gieten, O. Mulder, plaatsen carport
*

Grolloerstraat 46, Rolde, Keukenmontage "Noord-Nederland", wijzigen gebruik perceel

Zij zijn voornemens met toepassing van artikel 19, lid 3 van de Wet op de ruimtelijke ordening in combinatie met artikel 50 lid 4 van de Woningwet, medewerking te verlenen aan voornoemde plannen. Deze bouwplannen liggen van donderdag 2 januari 2003 tot en met woensdag 29 januari 2003 ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. Gedurende deze termijn kunt u schriftelijk bedenkingen indienen tegen deze bouwplannen bij het college van burgemeester en wethouders.

Nieuwe regels voor bouwvergunningen en welstand
*

Wat u moet weten als u gaat (ver)bouwen
Vanaf 1 januari 2003 veranderen de regels voor bouwen en verbouwen aan uw woning. Denk daarbij aan dakkapellen, dakramen, (schotel)antennes, aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen, kozijn- en gevelwijzigingen, schuttingen en tuinmuren en zonnepanelen en
-collectoren. Gunstig is dat u in bepaalde situaties voor dit soort bouwwerken geen bouwvergunning meer nodig hebt. En in andere situaties gelden soepelere regels dan voorheen. Dan krijgt u te maken met een `lichte bouwvergunning'. Deze krijgt u sneller en gemakkelijker dan een `reguliere bouwvergunning'. Of u een vergunning nodig hebt, en zo ja welke, hangt vooral samen met de plaats waar u gaat bouwen: aan de voorkant of achterkant van de woning. Over het algemeen zijn de regels voor (ver)bouwen aan de achterkant soepeler dan voor (ver)bouwen aan de voorkant.

*

Ga eerst naar de gemeente
Ga voordat u begint met bouwen altijd eerst naar de gemeente. Want de regels voor bouwen zonder bouwvergunning zijn soms best ingewikkeld en gaan dus niet voor elk bouwplan op. Als u zonder bouwvergunning wilt (ver)bouwen, moet uw plan namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Bovendien weet de gemeente waar u nog meer aan moet denken. Bijvoorbeeld de minimumeisen uit het Bouwbesluit waar uw bouwwerk altijd aan moet voldoen. Die gelden dus ook als u zonder bouwvergunning mag bouwen.

*

Vergeet uw buren niet
Vergeet ten slotte uw buren niet. Bespreek uw plannen met hen, ook als u geen bouwvergunning nodig heeft. Want uiteindelijk (ver)bouwt u toch om uw wooncomfort te vergroten en dat doet een burenruzie zeker niet.
*

Welstand
Als u toch een bouwvergunning nodig heeft, toetst de gemeente uw plan onder meer aan de welstandseisen. Welstandsbeslissingen zorgden in het verleden soms voor frustratie bij bouwend Nederland. Want wie bepaalt wat mooi of lelijk is? Het welstandsbeleid is al verbeterd, maar wordt nog duidelijker en objectiever. Elke gemeente moet in een welstandsnota per gebied concreet aangeven welke welstandseisen er gelden. Zo kunt u vooraf rekening houden met welstand, zodat uw bouwplan niet pas aan het eind van de bouwvoorbereiding in een welstandscommissie hoeft te sneuvelen. De welstandsnota moet er voor 1 juli 2004 zijn. Tot die tijd gelden de huidige welstandsregels van de gemeente Aa en Hunze.

Meer informatie
Bij de afdeling VROM van de gemeente kunt u meer informatie krijgen over de nieuwe regels voor (ver)bouwen aan en bij uw woning, hier is ook informatiemateriaal verkrijgbaar. De afdeling is telefonisch bereikbaar via het nummer (0592) 267777. Maar u kunt ook uitgebreide informatie vinden op de internetsite van het ministerie van VROM: www.vrom.nl/woningwet. U kunt er verschillende publieksfolders downloaden over de spelregels voor bouwen en verbouwen toegespitst op bovengenoemde bouwwerken. Daarnaast vindt u er een module waarmee u snel een eenvoudig kunt achterhalen of en zo ja, welke bouwvergunning u nodig heeft.

MILIEU

De inzameltelefoon is gesloten tot en met 1 januari 2003.
INZAMELING KERSTBOMEN
De inzameling van kerstbomen gebeurt dit keer anders dan u gewend bent:

*

U kunt de kerstboom inleveren op het overlaadstation.
*

U kunt de kerstboom in stukken knippen en in de groene container doen.
*

U kunt de kerstboom in de week van 6 t/m 10 januari 2003 naast de groene container aan de straat zetten.

OPENINGSTIJDEN OVERLAADSTATIONS
De overlaadstations (vuilstortplaatsen) zijn normaal geopend op
*

dinsdag 31 december 2002

*

donderdag 02 januari 2003

*

vrijdag 03 januari 2003

*

zaterdag 04 januari 2003

OPSLAG VASTE MEST
Burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze gedogen de opslag van pluimveemest van:

*

de heer R.J. Tienkamp, Stationsstraat 38, 9463 TJ Eext, op een perceel landbouwgrond aan de zandweg vanaf de Stationsstraat te Eext;
*

maatschap H. Luinge/ H. v.d. Burg, Rheeërweg 11, 9491 BH Zeijen, op een perceel landbouwgrond aan het Oosterpad te Grolloo;
*

maatschap L.J./J.O. Karsens, Ekkelkamp 4, 9471 AC Zuidlaren, op een perceel landbouwgrond aan de Bonnerdijk te Gieten.
Alle stukken liggen vanaf donderdag 2 januari tot en met woensdag 12 februari 2003 ter inzage in het gemeentehuis van Aa en Hunze te Gieten.
Belanghebbenden kunnen tot en met 12 februari 2003 een gemotiveerd bezwaarschrift tegen deze gedoogbesluiten indienen bij burgemeester en wethouders van Aa en Hunze.

Voor meer informatie en voor het buiten de werkuren inzien van stukken kunt u bellen met de sectie Milieu, tel. (0592) 267839.
BEKENDMAKING

GEMEENTEHUIS GESLOTEN
Het gemeentehuis Aa en Hunze, Spiekersteeg 1 in Gieten, is dinsdag 31 december 2002 vanaf 13.00 uur gesloten voor het publiek. Woensdag 1 januari 2003 is het gemeentehuis de gehele dag gesloten. In verband met een personeelsbijeenkomst is het gemeentehuis Aa en Hunze (en alle gemeentelijke diensten) gesloten op maandagmiddag 6 januari 2003 vanaf 13.00 uur.

Voor storingen- en calamiteiten kunt u bellen met het storingen- en calamiteitennummer tel. (0592) 267733. De
overlaadstations/vuilstortplaatsen zijn op 1 januari 2003 gesloten (zie ook de afvalkalender).

BEKENDMAKING

SPREEKUUR WETHOUDERS OP LOCATIE
Iedere eerste dinsdag van de maand houden de drie wethouders van de gemeente Aa en Hunze spreekuur op locatie. Ze doen dat roulerend in Annen, Gasselternijveen en Rolde van 18.30 tot 20.00 uur. Op dinsdag 7 januari 2003 kunt u binnenlopen in:

Datum

Dorpshuis 't Roem
Gasselternijveen, Cerestraat 3

Dorpshuis Annen, Kruisakkers 36

Ontmoetingscentrum Boerhoorn Rolde, Zuides 6a

07-01-2003

Dhr. J.M.M. Polman

Dhr. J. Wiersum

Dhr. E.J. H. Kruit

Voor de komende maanden ziet het schema er als volgt uit:

Datum

Dorpshuis 't Roem
Gasselternijveen, Cerestraat 3

Dorpshuis Annen, Kruisakkers 36

Ontmoetingscentrum Boerhoorn Rolde, Zuides 6a

04-02-2003

Dhr. E.J.H. Kruit

Dhr. J.M.M. Polman

Dhr. J. Wiersum

04-03-2003

Dhr. J. Wiersum

Dhr. E.J.H. Kruit

Dhr. J.M.M. Polman


01-04-2003


Dhr. J.M.M. Polman

Dhr. J. Wiersum

Dhr. E.J.H. Kruit

06-05-2003

Dhr. E.J.H. Kruit

Dhr. J.M.M. Polman

Dhr. J. Wiersum

03-06-2003

Dhr. J. Wiersum

Dhr. E.J.H. Kruit

Dhr. J.M.M. Polman

REGELING SUBSIDIE HERSTEL RIETEN DAKEN VOOR HET JAAR 2003

Voor panden die voorkomen op de provinciale rietendaken lijst bestaat in principe de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een gemeentelijke en/of provinciale subsidie in de kosten van het herstel van het rieten dak. Aanvragen voor panden die voorkomen op de provinciale rietendaken lijst dienen vóór 1 januari 2003 via de daartoe bestemde formulieren (verkrijgbaar bij rietdekker en provincie) te worden ingediend bij de gemeente Aa en Hunze, afdeling VROM t.a.v. Henk Brongers, Postbus 93, 9460 AB Gieten en de Provincie Drenthe, Postbus 122, 9400 AC Assen.

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij Henk Brongers tel. (0592) 267826 van de afdeling VROM van de gemeente Aa en Hunze.

Milieugolf vuurwerk 2002
Drentse overheden controleren intensief vuurwerk

Uiteenlopende Drentse overheden hebben ook voor de jaarwisseling 2002/2003 de handen ineen geslagen om de opslag, verkoop en het afsteken van vuurwerk zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden. Onder de naam milieugolf vuurwerk hebben de betrokken organisaties afspraken gemaakt en de werkzaamheden op elkaar afgestemd. De samenwerking heeft niet alleen betrekking op preventie en controle, maar ook op het aanpakken van overtredingen. Doel is om het aantal ongelukken door opslag, verkoop en gebruik van vuurwerk tot een minimum te beperken. Provincie en gemeenten hebben begin november middels een brief aan vergunninghouders voor de opslag en verkoop van vuurwerk, controles aangekondigd. De Drentse verkooppunten voor vuurwerk kunnen dit jaar rekenen op minimaal twee controles door medewerkers van provincie of gemeente en politie. Naast controle van de aanwezigheid van vuurwerk krijgen ook bouwkundige voorzieningen de nodige aandacht. Per 1 maart 2002 is het nieuwe vuurwerkbesluit van kracht. Provincies en gemeenten zijn verantwoordelijk voor de naleving van de regels ten aanzien van vuurwerkopslag en -verkoop. De controles zijn in november begonnen. Naast provincie en gemeenten is nadrukkelijk een rol weggelegd voor politie en justitie. De gezamenlijke overheden vinden de risico's van vuurwerk dusdanig groot dat naast preventie en controle ook een streng handhavingsbeleid dient te worden nagestreefd. Bureau HALT, die zich richt op de voorkoming van criminaliteit onder jeugdigen, is eveneens betrokken bij het project. HALT heeft een voorlichtingscampagne opgezet die zich nadrukkelijk richt op minderjarigen. Inmiddels zijn de eerste minderjarigen door de politie doorgestuurd naar Bureau HALT. In het project Milieugolf Vuurwerk Drenthe 2003 participeren de volgende organisaties: provincie Drenthe, de twaalf Drentse gemeenten, politie Drenthe, Regionale Brandweer Drenthe, douane, Openbaar Ministerie, HALT Drenthe, Inspectie Milieuhygiëne Noord, Keuringsdienst voor Waren en de Koninklijke Marechaussee. Het project wordt in januari 2003 afgerond met een evaluatie.

Binnen de gemeente Aa en Hunze bestaat de mogelijkheid om restanten overgebleven en niet afgegaan vuurwerk af te geven. In de gemeente Aa en Hunze worden op Nieuwjaarsdag op de volgende plaatsen containers met water geplaatst:

Annen:

- Winkelcentrum d' Anloop

- Sporthal (Burg. Lambershal)
Gasselte:

- Rabobank
Gasselternijveen:

- Bij de winkels aan de Gasselterweg
Gieten:

- C 1000

- Politiebureau aan de Eexterweg
Rolde:

- Winkelcentrum "De Baanderhoek"

- Brandweerkazerne

Tot 13.00 uur op vrijdagmiddag 3 januari 2003 kunnen restanten overgebleven en niet afgegaan vuurwerk worden ingeleverd.

AFSTEKEN VAN VUURWERK De aandacht wordt erop gevestigd dat ingevolge het Vuurwerkbesluit het afsteken van vuurwerk uitsluitend is toegestaan op:
*
dinsdag 31 december 2002 (Oudejaarsdag) vanaf 10.00 uur tot woensdag 1 januari 2003 (Nieuwjaarsdag) 02.00 uur.
VUURWERKTIPS
*
Koop vuurwerk alleen bij de erkende verkoopadressen.
*
Lees de gebruiksaanwijzing ruim van tevoren goed door; op het moment dat je het vuurwerk afsteekt is het donker.
*
Bewaar vuurwerk in een blikken trommel. Stop het nooit in je zak!
*
Neem minstens zes meter afstand in acht.
*
Steek vuurwerk aan met een brandende sigaret of met een speciaal aansteeklont. Nooit met lucifers of een aansteker!
*
Gooi nooit met vuurwerk. Zeker niet naar mensen of dieren.
*
Steek vuurwerk altijd buitenshuis af.
*
Steek "missers" niet opnieuw aan.
*
Experimenteer nooit met vuurwerk.
*
Steek elk vuurwerk apart af. Vuurwerk bundelen is levensgevaarlijk.
*
Steek vuurwerk nooit in de hand af.
*
Denk ook aan anderen. Vooral ouderen, kleine kinderen en vooral dieren zijn bang voor vuurwerk.
TWEEDE KAMER VERKIEZINGEN 22 januari 2003

Op woensdag 22 januari 2003 worden de verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden. Ook als u op 22 januari op vakantie bent of om een andere reden buiten de gemeente verblijft behoeft uw stem niet verloren te gaan.
1. Stemmen in een stembureau naar keuze U kunt in een willekeurig stembureau uw stem uitbrengen. U kunt een schriftelijk verzoek indienen om dit te mogen doen. Hiervoor zijn bij de afdeling Publiekszaken formulieren verkrijgbaar. Het schriftelijke verzoek moet veertien dagen voor de verkiezingen binnen zijn. Dus op 8 januari 2003. U kunt echter ook wachten tot u uw oproepingskaart heeft ontvangen en daarmee voor 17 januari 2003 langs komen bij de afdeling Publiekszaken. U laat daar uw oproepingskaart omzetten in een kiezerspas, waarmee u in een willekeurig stembureau in Nederland kunt stemmen.
2. Stemmen bij volmacht Indien u verhinderd bent om zelf te stemmen en u een ander voor u wilt laten stemmen, dan kunt u iemand anders machtigen. Dit kan op twee manieren, te weten: A. Machtiging door schriftelijke aanvraag Indien u iemand wilt machtigen die in een ander stemdistrict staat ingeschreven, dan kunt u dit tot 8 januari 2003 schriftelijk regelen bij de afdeling Publiekszaken door invulling van een formulier. B. Volmacht door overdracht van de oproepingskaart Ook vlak voor de verkiezingen kunt u nog iemand machtigen om uw stem uit te brengen. U doet dat door overdracht van de oproepingskaart aan iemand die in hetzelfde stembureau mag stemmen als u. Op de oproepingskaart staat hoe u dat kunt doen. Hij of zij moet de volmachtstem gelijk met de eigen stem uitbrengen. Let op: een kiezer mag niet meer dan twee volmachten aannemen en kan dus maximaal drie stemmen uitbrengen.
Wijziging locatie stembureau Gieten

Met ingang van de verkiezingen van de Tweede kamer op woensdag 22 januari 2003, is het adres van het stembureau van de raadzaal te Gieten gevestigd in het nieuwe gemeentehuis aan de Spiekersteeg 1 te Gieten.

Wijziging locatie stembureau Annerveenschekanaal

Voor de verkiezingen van de Tweede Kamer op woensdag 22 januari 2003 en de Provinciale Staten op 11 maart 2003, zal het stembureau te Annerveenschekanaal worden gevestigd in het jeugdgebouw `De Weeme' achter de kerk op het adres Greveling 119 te Annerveenschekanaal.

MEDEDELINGEN
STUDENTEN OP ONDERZOEK

Van 6 januari tot en met 25 januari 2003 is een aantal studenten van de Universiteit Leiden, studierichting Culturele Antropologie, bezig met het verrichten van een praktijkonderzoek in de gemeente Aa en Hunze. De studenten zijn ondergebracht bij diverse gastgezinnen in de gemeente en zullen tot aan de datum van vertrek u misschien benaderen of u wilt meewerken aan hun onderzoek. We gaan er vanuit dat u deze studenten, indien mogelijk, behulpzaam wilt zijn als ze bij u aanbellen of op andere wijze contact met u zoeken.

MILITAIRE OEFENING

In de gemeente Aa en Hunze zal van 13 januari 2003 vanaf 11.00 uur tot 17 januari 2003 15.00 uur een militaire oefening worden gehouden. Claims met betrekking tot veroorzaakte schade dient u onder vermelding van zoveel mogelijk gegevens zoals datum en tijd, plaats, soort schade en eventueel kenteken voertuig(en) te richten aan: Ministerie van Defensie Afdeling Schadeclaims, Schadecommissaris Krijgsmacht, Postbus 20701, 2500 ES s'-Gravenhage, tel.: (070) 3186985. Voor eventuele vragen en/of klachten over deze oefening kunt u contact opnemen met: Beheerder Schiet- en Oefenterrein Witten. Telefoon: (0521) 348175/(0592) 358325 of (06) 52571333/52571333