Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht


---
Rijswijk, 29 december 2002

Onderzoek CBR: 81 procent wil terugkerend rijadvies, 88 procent is voor strafpuntenrijbewijs Nederlanders willen meer aandacht voor verkeersveiligheid

Ons land heeft verkeersveiligheid hoog in het vaandel staan. Uit onderzoek van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) blijkt dat Nederlanders na de aanpak van sociale onveiligheid verkeersveiligheid het belangrijkst vinden. Ter afsluiting van zijn 75-jarig jubileum liet het CBR onderzoeksadviesbureau NEA uitzoeken hoe in ons land over verkeersveiligheid wordt gedacht. De conclusie is dat een overgrote meerderheid van de Nederlanders voor extra maatregelen is die de veiligheid op de weg vergroten. De geënquêteerden vinden dit belangrijker dan bescherming tegen woninginbraak en veiliger vliegen.

Terugkerend rijadvies

81 procent van de Nederlanders blijkt voorstander te zijn van een terugkerend rijadvies voor ervaren automobilisten en motorrijders -10 procent meer dan 4 jaar geleden bij een soortgelijke meting. Ruim de helft vindt dat het advies vrijwillig moet zijn. De rest ziet meer in een verplichting, met het intrekken van de rijbevoegdheid als stok achter de deur. Het afgelopen jaar heeft het CBR laten zien, dat de belangstelling voor een vrijwillig rijadvies groot is. Zonder veel publicitair tromgeroffel kwamen tijdens open dagen in mei en juni 1500 automobilisten voor zo'n advies naar de examencentra.

Puntenrijbewijs

88 procent van de ondervraagden blijkt voorstander te zijn van de invoering van een puntenrijbewijs. 72 procent vindt dat alle rijbewijsbezitters eraan moeten geloven; 16 procent heeft alleen bepaalde groepen bestuurders op het oog, zoals jongeren, onervaren rijders en vijfenzestigplussers. Op dit moment krijgen alleen beginnende automobilisten zo'n voorlopig document.

Rijscholen

Uit het onderzoek blijkt dat de rijschoolbranche een imagoprobleem heeft op te lossen. 63 procent van de Nederlanders zegt niet meer dan ¤ 1500 over te hebben voor een rijopleiding. De noodzaak van een gedegen voorbereiding wordt dus onvoldoende meegewogen. De gezamenlijke rijscholen zouden het belang van een kwaliteitsopleiding voor langdurig veilig rijden daarom nadrukkelijk voor het voetlicht moeten brengen.

Rijbewijs belangrijker dan tv

Naast de behoefte aan meer veiligheid op de weg maakt het onderzoek duidelijk hoe gehecht Nederlanders zijn aan het rijbewijs. Op een schaal van 1 tot 10 scoort het gemiddeld een 8,8 -ruim vóór gebruiksartikelen als de fiets, tv, computer, wasdroger en mobiele telefoon. Opvallend is dat 65-plussers het rijbewijs het belangrijkst vinden. Zij kennen het een 8,9 toe.

Het CBR hoopt, dat de uitslagen van onderzoek zullen worden meegewogen bij discussie in de Tweede Kamer over de verkeersplannen die minister De Boer (Verkeer en Waterstaat) onlangs uitbracht als 'De Rijbewijsrevolutie'.


---
Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):
Hans Fontijn, hoofd In- en Externe Betrekkingen, telefoon 06-55 140 810 of (070) 372 05 08.