Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid

Persbericht

Directeuren van bouwbedrijven

---

Directeuren van bouwbedrijven steeds beter opgeleid

Het aandeel van HBO- en universitair opgeleide directeuren van bouwbedrijven is het laatste decennium sterk gestegen. Een kwart van de directeuren van kleine en middelgrote bouwondernemingen heeft nu een vooropleiding op hbo- of universitair niveau. Het aandeel laag opgeleide directeuren is aanzienlijk geslonken, evenals het aandeel directeuren met een algemene vooropleiding.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) getiteld Directeuren van bouwbedrijven. De uitkomsten zijn gebaseerd op een enquête in 2001 onder directeuren van zowel algemene als gespecialiseerde bouwbedrijven.

Het EIB publiceerde in het verleden vaker over de positie van directeuren van bouwbedrijven. Dit gebeurde in 1968, in 1990 en in 1997. In het huidige onderzoek is onder andere gevraagd naar leeftijd, carrièreverloop en opleidingsniveau. De gemiddelde leeftijd van directeuren van bouwbedrijven blijkt de laatste decennia vrijwel niet te zijn veranderd. Deze schommelt rond 46 jaar, evenals 35 jaar geleden. In de leeftijdsopbouw is wel wat veranderd. In 1968 bleek 60 procent van de directeuren ouder dan 35 en jonger dan 55 jaar te zijn. In 1990 was dat 70 procent en thans is dat 75 procent. Ook de binding aan de bedrijfstak is nauwelijks veranderd. Vroeger was een directeur gemiddeld ruim 25 jaar werkzaam in de bouw. Tegenwoordig is dat nog steeds zo. De leeftijd waarop men directeur wordt is iets gestegen. Nu ligt die leeftijd gemiddeld op 32 jaar. Het duurt 6 tot 7 jaar om, na intrede in het huidige bedrijf, daarvan de directeur te worden. Een van de meest markante veranderingen heeft zich voorgedaan op het terrein van scholing. In 1968 had meer dan de helft van de directeuren van bedrijven met minder dan 20 man personeel alleen maar de lagere school doorlopen. In 1990 was dat gedaald tot 10 procent. Het EIB constateerde in 1968 dat ongeveer tweederde van de directeuren na de lagere school een beroepsgerichte vooropleiding had gevolgd. Thans is dat meer dan 80 procent.
Het aantal directeuren dat de ondernemersopleiding in de bouw (de aannemerscursus) heeft gevolgd is licht gedaald. In 1990 had iets minder dan de helft van de directeuren van kleine aannemersbedrijven deze opleiding gevolgd. In 2001 is dat minder dan 45 procent. Gelet op de stijging van het aandeel MBO- en HBO- opgeleiden kan toch geconcludeerd worden dat het opleidingsniveau van directeuren van bouwbedrijven de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen. Zie publicatie: Directeuren van bouwbedrijven