CAO-jaarboek 2002 - 2003: Onderhandelen bij krimpende wind

Als de wind krimpt, gaat hij over het noorden naar het westen. En dat betekent vaak kou in de lucht. De economie is in 2002 dan ook behoorlijk afgekoeld. Uitzicht op spoedig herstel is er nog niet, zeker niet nu het kabinet-Balkenende is afgetreden na nog geen honderd dagen regeren, als je het al regeren wilt noemen.

Het CAO-jaarboek 2002 gaat in op de immer oplaaiende discussie in tijden van nood: moeten de lonen worden gematigd of juist niet? Cor Inja, hoofd van de afdeling Arbeid, laat daar zijn licht over schijnen. En: hoe moeizaam of hoe vlotjes verliepen de onderhandelingen? De CAO-coördinatoren van FNV Bondgenoten en FNV Bouw vinden dat de onderhandelingen moeizamer gaan dan in betere tijden.

Hoever zijn we gevorderd met het verbeteren van employability door bijvoorbeeld het afsluiten van POP- en POR-regelingen? In zijn voorwoord zegt Henk van der Kolk, toen nog coördinator arbeidsvoorwaarden bij de FNV, dat vooral de overheid het op dit onderwerp heeft laten afweten door de hand op de knip te houden.

Hoe verging het de overige CAO-eisen, die niet direct aan het CAO-loon zijn gerelateerd, maar wel geld kosten. Bijvoorbeeld: Wat is er in CAO's geregeld over (zorg-)verlof? Wat is er terechtgekomen van het prestatieloon, dat werkgevers zo graag willen? Houden we rekening met CAO-afspraken over de nabije grenzen? Valt ú eigenlijk wel onder een CAO? En heeft de CAO na 75 jaar nog wel bestaansrecht? Tot slot een hoofdstuk over de recente geschiedenis van het fenomeen CAO.

Onderhandelen bij krimpende wind

ISBN 90 74736 27 0

Prijs voor leden ¬ 14,33

Voor niet-leden ¬ 21,50

Te bestellen bij de FNV-Servicelijn 0900 3300300

of bij de webwinkel van de FNV: http://www.vc.fnv.nl/bestel