Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 24 december 2002

CDA laat januskop zien

Nog geen 5 dagen na het wegstemmen door het CDA van het PvdA-wetsvoorstel voor inkomensverbetering van de langdurige minima zegt demissionair minister de Geus (CDA) dat het CDA dat wetsvoorstel zelf willen indienen als onderdeel van een nieuwe bijstandswet in 2004. Dit terwijl het geld voor de invoering van de PvdA-wet Lang-laag al per 1 januari 2003 beschikbaar is.

"Het CDA laat hier haar Januskop zien. De minima worden door dit kabinet extra in de kou gezet met een gigantische stijging van de ziekenfondspremie. De minister wijst iedere steun aan minima zonder werk af. Het CDA stemde vijf dagen geleden tegen het PvdA- initiatiefwetsvoorstel Lang-laag. Minister de Geus zegt die regeling wel te willen maar dan in 2004 en 'daar de PvdA niet voor nodig te hebben'. In 2003 staan de minima wat De Geus betreft in de kou. Hij houdt de mensen voor de gek. Dit is niet integer meer", aldus PvdA-kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl.

Mensen die langdurig een minimuminkomen hebben, komen ernstig geld tekort. Dit geldt met name voor mensen met hoge kosten door ziekte en kinderen. Ook mensen die geen kans zien om via werk hun inkomen te verbeteren, zoals ouderen, hebben extra ondersteuning nodig. Het PvdA-initiatiefwetsvoorstel van Noorman-den Uyl wil per 1 januari 2003 een inkomensverbetering van 450 euro, dat is dan een wettelijk recht. Dit voorstel is op 19 december door het CDA geblokkeerd. Het wetsvoorstel Lang-laag is gebaseerd op de PvdA motie Lang-Laag uit 2000 .