OPTA

KPN voldoet aan voorwaarde voor invoering toeslag op 0800 verkeer uit telefooncellen

Verzenddatum: 20 december 2002

Geachte heer Wolfs,

Inleiding
KPN Telecom BV (hierna: KPN) heeft de platformaanbieders per brief van 25 oktober 2002 geïnformeerd over haar voornemen om platformaanbieders met ingang van 21 december 2002 een toeslag op het 0800-verkeer vanuit openbare telefooncellen te gaan aanrekenen. De toeslag is door het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) in zijn oordeel d.d. 21 november 2000, kenmerk OPTA/EGM/2000/203127 goedgekeurd. In dit oordeel heeft het college de volgende voorwaarden gesteld:

- Indien platformaanbieders het 0800-verkeer vanuit telefooncellen voor hun klanten willen afwikkelen, dient het voor hen volstrekt duidelijk te zijn onder welke voorwaarden en tarieven KPN dit verkeer aanbiedt. Gelet hierop is het KPN niet toegestaan de toeslag eerder in te voeren dan het moment waarop platformaanbieders feitelijk de keuze hebben om 0800-verkeer voor hun klanten al dan niet te ontvangen en de benodigde maatregelen hebben kunnen treffen voor de afwikkeling van het 0800-verkeer naar hun klanten;

- Indien platformaanbieders naar aanleiding van onderhavige beoordeling verzoeken al het 0800-verkeer vanuit telefooncellen naar hun netwerk te blokkeren, dient KPN aan te geven op welke wijze zij het verkeer gaat blokkeren. Indien platformaanbieders bij KPN een verzoek indienen voor een blokkeringdienst voor het 0800-verkeer vanuit telefooncellen, is het KPN niet toegestaan de toeslag eerder in te voeren dan op het moment waarop platformaanbieders verkeer vanuit openbare telefooncellen naar 0800-nummers kunnen blokkeren.

Het college heeft KPN per brief met kenmerk OPTA/EGM/2002/200580 d.d. 11 maart 2002 gewezen op het feit dat het niet is toegestaan over te gaan tot invoering van de toeslag indien het college niet heeft vast kunnen stellen of KPN in voldoende mate heeft voldaan aan deze voorwaarden. Per brief d.d. 15 november 2002, met kenmerk OPTA/EGM/2002/203812, heeft college marktpartijen uitgenodigd KPN binnen twee weken onderbouwd aan te geven op welke punten de door KPN in haar brief van 25 oktober 2002 voorgestelde oplossing niet voldoet aan de gestelde voorwaarden. Tevens heeft het college aangegeven dat KPN vooralsnog niet mag overgaan tot invoering van de toeslag.

Eerste voorwaarde
De eerste voorwaarde is gedurende de afgelopen maanden onderwerp van discussie geweest en was aanleiding voor het college om platformaanbieders uit te nodigen eventuele problemen met de door KPN voorgestelde oplossing kenbaar te maken. KPN heeft aangegeven naar aanleiding hiervan twee reacties te hebben ontvangen van platformaanbieders. Eén partij wenst dat de voorgestelde oplossing per 21 december 2002 alsnog wordt ingevoerd, aangezien zij haar klanten reeds hierover heeft geïnformeerd. De andere reactie gaat inhoudelijk niet in op de voorgestelde oplossing maar stelt dat KPN een oplossing had moeten kiezen die gebruik maakt van ISUP-V2 signaleringsmogelijkheden.

Tevens ziet deze voorwaarde erop dat KPN platformaanbieders voldoende tijd dient te bieden om de benodigde maatregelen te kunnen treffen om de gekozen oplossing te implementeren en de aangesloten nummerhouders in de gelegenheid te stellen te reageren op de blokkeringmogelijkheid.

Het college is zich ervan bewust dat zowel platformaanbieders als nummerhouders reeds lange tijd op de hoogte zijn van het feit dat KPN over mag gaan tot invoering van de toeslag. Toch kan het college zich voorstellen dat de platformaanbieders een definitieve datum van KPN afwachten, alvorens de laatste benodigde maatregelen te treffen. Het college acht het gewenst dat KPN platformaanbieders en nummerhouders een redelijke termijn biedt om deze laatste handelingen te kunnen treffen alvorens zij daadwerkelijk de toeslag in rekening gaat brengen. Het college denkt hierbij aan een termijn tot 1 februari 2003. Indien individuele marktpartijen aangeven eerder klaar te zijn voor de heffing van de toeslag kan op verzoek van die partijen vanzelfsprekend de toeslag bij de betreffende platformaanbieders eerder in rekening worden gebracht.

Tweede voorwaarde
Daarnaast heeft het college in zijn brief aan platformaanbieders van 15 november jl. aangegeven dat het KPN niet is toegestaan de toeslag voor het bellen naar 0800 nummers vanuit telefooncellen onder aanvullende, discriminerende voorwaarden in te voeren. Dit betekent voor het college dat de toeslag gelijk moet zijn voor elk gesprek naar een 0800-nummer vanuit een telefooncel en niet alleen voor gesprekken naar 0800-nummers die een bepaald volume representeren.

KPN heeft aangegeven hieraan te zullen voldoen door voor ieder nummer een vrijstelling van de toeslag te hanteren van 500 minuten, zodat alle platformaanbieders en nummershouders gelijk worden behandeld. Het college ziet in deze vrijstelling geen strijd met het beginsel van non-discriminatie.

Dit betekent dat de door KPN geboden blokkeringmogelijkheid voldoet aan de gestelde voorwaarde.

Concluderend
Het college is van oordeel dat KPN aan de gestelde voorwaarden heeft voldaan. Wel dient KPN platformaanbieders zonodig tot 1 februari 2003 de tijd te geven om de noodzakelijke maatregelen te kunnen treffen.

Een afschrift van deze brief zal worden verzonden aan de bij het college bekende platformaanbieders en worden gepubliceerd op de website www.opta.nl.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
hoofd van de afdeling Eindgebruikersmarkt

drs. K. Noorlag