Nederlandse Vereniging van journalisten

23/12/2002 Sectie Dagblad Brief aan de leden
Brief over Sociaal Plan PCM

De NVJ heeft mede namens de andere vakorganisaties op 19 december jongstleden een principe akkoord afgesproken om te komen tot een Sociaal plan bij PcM Uitgevers. De NVJ is van mening dat er veel is bereikt zeker in relatie tot het vertrekpunt in september/oktober 2002 toen het begrip gedwongen ontslag de toon bepaalde.

De aanwezigheid van een delegatie van de COR bij de onderhandelingen bleek zinvol. De NVJ-leden Hans Berrevoets, Wim Schoutendorp en Roderik Oranje leverden een sterke bijdrage.

Het principe akkoord is sinds vrijdag 20 december beschikbaar via het interne informatiesysteem van PcM uitgevers Enternet en via de NVJ-sectie Dagblad pagina's op Villamedia.

Toch komt er nog een belangrijke stap. De leden van de NVJ hebben in januari 2003 het laatste woord. Onder aan de brief wordt daarop op teruggekomen.

In de week van 6-9 januari 2003 komt - zo is het voornemen - het Sociaal plan inclusief bijlagen beschikbaar. Om dat mogelijk te maken, vindt op vrijdag 3 januari 2003 over dat uitgebreide pakket het laatste overleg plaats met de vertegenwoordigers van Raad van Bestuur van PcM Uitgevers. De NVJ en een afvaardiging van de COR PcM zijn bij dat overleg betrokken.

Het is echter goed - vooruit lopend op de raadpleging van onze achterban - om nog eens de positie van de NVJ te belichten.

Na het bekend worden van het voornemen van PcM Uitgevers om voor 341 mensen collectief ontslag aan te vragen bij het Centrum voor werk en Inkomen (CWI) heeft de NVJ in september, met de andere vakorganisaties en de COR PcM, direct hiertegen een verklaring uitgegeven. Er is vanaf het begin wel begrip getoond voor de moeilijke financiële situatie van dagbladondernemers in algemene zin en PcM Uitgevers in het bijzonder. Echter, de NVJ bleef bij het uitgangspunt dat PcM Uitgevers ook een zorgplicht heeft en houdt voor de eigen werknemers. Er is daarom een pakketvergelijking gemaakt tussen de uitgangspunten van PcM Uitgevers in een sociaal plan van begin oktober en de gangbare sociale regels bij PcM Uitgevers.

Toen het er nog steeds op leek dat PcM Uitgevers geen gangbaar sociaal plan wilde afspreken heeft de NVJ in oktober bijeenkomsten gehad met een aantal dagbladredacties. Gedwongen ontslag lag als bot middel op tafel zonder een serieuze invulling van sociaal werkgeverschap.

Vanuit onze verantwoordelijkheid voor de positie van onze leden en voor behoud van de PcM-dagbladen is er toch met het overleg begonnen. De NVJ is daarbij in de onderhandelingen bijgestaan door bovengenoemde kaderleden. Het bleek toch mogelijk om serieus te overleggen. We hebben vervolgens eind november onze uitgangspunten in de onderhandelingen met de Raad van Bestuur nog eens getoetst met de NVJ-klankbordgroep van vertegenwoordigers van PcM-dagbladen.

We hebben om tot dat overleg te komen onze visie van dat moment tevens uiteen gezet in een uitgebreide brief aan onze kaderleden. Daarna is er in de maand december meermalen druk en intens onderhandeld over het Sociaal Plan dat de vakorganisaties, waaronder dus de NVJ, met PcM Uitgevers willen afspreken. De insteek was en is gedwongen ontslagen bij PcM tot een minimum te beperken of te voorkomen, hetgeen ook door de COR van PcM volledig werd onderschreven.

Onze conclusie is, dat het eerste magere Sociaal Plan dat de Raad van Bestuur ons voorlegde, geheel van tafel is gegaan. Het voornemen om zo snel mogelijk mensen te ontslaan, is ingetrokken. Wel is een stelsel van afspraken gemaakt om in twee fases met de mogelijke problemen bij PcM om te gaan. Simpel gezegd: er is ruimte gemaakt voor preventief personeelsbeleid om in de toekomst de kans op gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te verkleinen.

De actuele situatie van Crosspoints en Het Parool/Weekmedia ligt wel scherper. Vanaf 1 januari 2003 worden bij deze bedrijven, die dan niet meer bij PcM Uitgevers horen, mensen boventallig verklaard. Het sociaal plan PcM wordt door Crosspoints overgenomen. De direct van Het Parool/Weekmedia heeft eveneens toegezegd dat zij een vergelijkbaar sociaal plan wil afsluiten met de vakorganisaties. Daarover wordt in januari verder gesproken.

Vanzelfsprekend onderschatten we niet, dat er zowel bij de gemeenschap van Het Parool/Weekmedia en als bij Crosspoints dit verplicht afscheid te nemen zwaar kan vallen. Dagblad Het Parool gaat met een nieuwe werkgever door, maar niet zonder sociale pijn. We zullen vanzelfsprekend onze leden daar bijstaan.
Het Sociaal plan - zoals dat op stapel staat - geeft nieuwe kansen voor werknemers bij PcM, waarin de (nabije) toekomst met minder mensen het werk dient te worden gedaan. Vooral voor een preventief, sociaal beleid wordt ruimte gemaakt. De NVJ heeft bij de discussie over deze vernieuwende werkwijze het voortouw genomen. Elementen die eerder met de kaderleden zijn besproken zijn terug te vinden in het sociaal plan. Vanzelfsprekend mag dit niet tot woorden op papier beperkt blijven, maar moet er sprake zijn van een inspanningsverplichting in de praktijk. Als er toch sprake zal zijn van een daadwerkelijk reorganisatieplan bij PcM kunnen de COR en de vakbonden meten of wel een uiterste inspanning is gedaan om via preventieve weg resultaten te bereiken.
We hebben in ons onderling beraad argumenten gewisseld over de bevordering van een interne arbeidsmarkt binnen PcM. Dit gesprek is gevoerd met aandacht voor de bijzondere positie van de hoofdredacteur
- als titelverdediger van zijn krant - op het gebied van personeelsbeleid. Binnen PcM functioneert een loopbaancentrum, dat een spilfunctie kan hebben bij het bevorderen van een interne arbeidsmarkt.
Simpel gezegd, de werkwijze die bijvoorbeeld op de redactie van Trouw wordt toegepast in een uitgebreide variant worden verankerd in fase één van het sociaal plan. Langs creatieve/natuurlijk weg worden bij de Trouw de (personeels) kosten teruggebracht, zodat een krant toekomst kan blijven houden. Dat bevordert ook de veelzijdig van het Nederlandse krantenlandschap.
Om de werknemers precies aan te geven, in welke fase een onderneming zit, zijn de volgende begrippen in het sociaal beleidsplan opgenomen.

Fase 1: Overtolligheid

Fase 2: Boventalligheid

Overtolligheid houdt in, dat zoals bij Trouw in een bepaalde periode het aantal personeelsleden wordt teruggebracht. De holding PcM heeft om verschillende redenen belang van dit preventieve twee sporen beleid:

01. De sociale hoofddoelstelling wordt waargemaakt
02. PcM Uitgevers komt als een aantrekkelijker werkgever over
03. Draagvlak voor veranderingen neemt toe.
04. Op creativiteit van de mensen wordt een beroep gedaan om positief mee te denken en werken.

05. Maximale medewerking, bevordering welzijn, ziekteverzuimpreventie enz
We vinden dat dit alles bij de tijdgeest past en hoort bij een creatief productieproces zoals een krant bij uitstek moet zijn. Het is daarom goed nog even onze visie te geven op het preventieve personeelsbeleid dat in onze ogen vernieuwend is voor een Sociaal Plan.


1. Natuurlijk verloop.


Uit globaal onderzoek is gebleken dat op een slimme manier meer gebruik gemaakt kan worden van het natuurlijk verloop. We hebben immers een behoorlijk aantal tijdelijke contractanten, mensen die met prepensioen gaan, een andere baan accepteren buiten PcM, enz.. Ervarings-deskundigen zeggen dat de kansen van natuurlijk verloop maximaal kunnen worden benut door een juiste benoeming in een sociaal beleidsplan. Dit houdt in, dat er met tijdelijke contracten kan worden gewerkt of moet worden gewerkt, wanneer er sprake is van een afdeling, groep of aantal bedrijven waar overtolligheid kan gaan ontstaan.


2. Loopbaancentrum.
De doelstelling van het centrum moet zijn, dat mensen in een werkgebied met overtolligheid maximaal kans moeten hebben op banen in gebieden zonder dreigende overtolligheid. Deze werking van de interne arbeidsmarkt is ook aangegeven in eerdere sociale plannen (maximale kansen voor herplaatsing in concern).
Mensen zouden gestimuleerd kunnen worden op basis van een bemiddelingsplan van het loopbaancentrum aan zichzelf te werken of aan vakbekwaamheid. Studieverlof kan ook overtolligheid terug brengen op een positief manier en mensen blijven verder met toekomstgevoel aan het werk.


3. Korter werken.
In andere sociale plannen is een stimuleringsregeling opgenomen om korter te gaan werken. De loonkosten worden beperkt en zodoende neemt de overtolligheid ook af. Dit kan ook een vorm zijn van leeftijdsbewust personeelsbeleid. Mensen kunnen een meer ontspannende fase inbouwen naar de pensioen/prepensioen datum. Journalisten kunnen inspelen op 55 jaar, wanneer zij volgens de CAO er vrije dagen bij krijgen.


4. Vakantiestuwmeren.
Fase 1 biedt de gelegenheid om creatief met vakantiestuwmeren om te gaan. Mensen zeggen soms de dagen niet te kunnen opnemen door gebrek aan menskracht. Bij ondernutting (term management) of meer mensen dan werk, kunnen mensen makkelijker vakantie opnemen. Dat levert ook tijdwinst op, want de fase van boventalligheid kan naar de toekomst verschuiven. Tijdwinst betekent ook meer ruimte voor natuurlijk verloop. Door te werken in stappen, is het mogelijk de persoonlijke verwerking die bij mensen soms bij een verandering hoort, beter te laten verlopen. In eerdere plannen werd dit een zogeheten rouwfase genoemd.

Over fase twee werd al veel informatie gegeven in het principe-akkoord. Daarover komt nog meer informatie in detail beschikbaar in het Sociaal Plan.

Raadpleging leden
We gaan ervan uit, dat de teksten op vrijdag 3 januari 2003 worden vastgesteld. De definitieve tekst is op Enternet PcM en Villamedia te vinden. Via onze site Villamedia (sectie dagblad) kunt u vervolgens uw mening geven over het concept sociaal beleidsplan middels een daarvoor beschikbaar antwoordformulier. Half januari zal de NVJ u laten weten of de NVJ-leden met het plan akkoord zijn gegaan.

Met vriendelijke groet,

Hans Verploeg en Linda Lemmens