Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Opening derde Nederlandse kinderhospice

Staatssecretaris Ross opende vandaag het derde Nederlandse kinderhospice, De Glind in Barneveld.

Het kinderhospice De Glind is bedoeld voor tijdelijke opvang van ongeneeslijk zieke kinderen. Terminale zorg stervensbegeleiding kan eveneens worden verleend. Met het hospice krijgen ouders van ongeneeslijk zieke kinderen even de tijd voor zichzelf of de andere gezinsleden. Want de zorg voor ernstig zieke kinderen eist erg veel van de ouders.

Clémence Ross benadrukte dat in het hospice niet zozeer de dood, maar juist het leven centraal staat. Kinderen krijgen goede begeleiding en ze worden misschien ook wel een beetje verwend. De staatssecretaris feliciteerde in haar speech ook de Rudolphstichting met haar 75-jarig bestaan.

Opening kinderhospice De Glind 1. Opening kinderhospice De Glind

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Speech van de staatssecretaris van Volksgezondheid,

Welzijn en Sport, Clémence Ross-van Dorp, ter gelegenheid van de opening van het kinderhospice De

Glind in Barneveld op 21 december 2002.

Wijzigingen voorbehouden. Alléén de uitgesproken tekst geldt!

Beste aanwezigen,
Je zult maar een ernstig ziek kind hebben, of een ernstig ziek broertje of zusje. Dan weet je dat alles in het gezin

draait om dat kind. Vaak 24 uur per dag. Stipt op tijd voeding. Zo veel keer per dag medicijnen. Met grote regelmaat naar de dokter of het ziekenhuis voor de zoveelste behandeling of operatie. Het is enorm zwaar,

slopend bijna. In de eerste plaats natuurlijk voor het kind, maar zeker ook voor de ouders en andere gezinsleden. En dat alles in de wetenschap dat je zoontje of dochtertje, broertje of zusje vaak maar kort te leven heeft. Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend Postbus 20350 (070) 340 60 00 een voorlichter nodig, belt u dan met het 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 ministerie, telefoon (070) 340 79 11. Daar Telefoon (070) 340 79 11 regelt men dat u wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


- 2 -

Ik heb zeer veel bewondering voor de mensen die dit

weten vol te houden. Natuurlijk: als het jouw kind is, heb je daar alles voor over. Maar dan nóg. Je moet het maar opbrengen. Elke dag weer. Week in, week uit. Jarenlang vaak.

Ik zag vorige week nog een uitzending van Netwerk. Het ging over de verzorging van ernstig zieke kinderen en hoe zwaar dat is. U heeft het waarschijnlijk ook gezien. Aanleiding voor die uitzending was de opening van het tweede kinderhospice in Nederland. Daar kunnen die ernstig zieke kinderen tijdelijk worden verpleegd en kunnen de ouders en de andere gezinsleden even op

adem komen.

Ik vind kinderhospices dan ook een geweldig initiatief. Daarom ben ik blij dat ik gevraagd ben vandaag het derde kinderhospice in Nederland te openen. Want zo'n voorziening past prima in het hele aanbod van zorg voor Toespraak zieke kinderen.


---

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


- 3 -

En het voorziet in een behoefte, want ik weet dat er nog

een paar kinderhospices in oprichting zijn.

Ik wil hier vandaag ook de Rudolphstichting feliciteren, want die bestaat deze maand precies 75 jaar. Proficiat met dit jubileum! Dominee Rudolph heeft destijds nooit kunnen vermoeden dat zijn geesteskind uit zou groeien tot een volledig zorgdorp voor kinderen die om welke reden dan ook in de knel zijn geraakt. Scholen, een zwembad, een kinderboerderij, een kerk en ook een kinderhospice: het plaatje is volgens mij nu aardig compleet.

Ik geloof dat alleen nog niet iedereen weet wat een kinderhospice precies is. Ik heb gelezen dat een krant het een keer omschreef als een kindersterfhuis. Maar dat is het natuurlijk niet. Althans: niet alléén. Want het kinderhospice is bedoeld voor ongeneeslijk zieke kinderen. En het kan dus gebeuren dat De Glind wordt Toespraak gevraagd terminale zorg te geven.


---

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


- 4 -

Met andere woorden: als het om welke reden dan ook

niet mogelijk of wenselijk is dat een ernstig ziek kind thuis overlijdt, dan kán dat in het kinderhospice. In een omgeving die zoveel mogelijk lijkt op thuis: vertrouwd, veilig en huiselijk.

In feite net zoals dat in hospices en bijna-thuishuizen voor volwassenen gebeurt. De medewerkers van zo'n hospice kunnen de ouders, het kind en eventuele broertjes en zusjes ter plekke in alle mogelijke opzichten steunen en begeleiden. Want het is niet niks als je je kind of een broertje of zusje verliest.

Ik ben vaker in hospices geweest. En ik hoorde dan van de mensen die daar waren opgenomen om er te sterven: `Ik kom hier tot mijn recht, hier mag ik zijn'. Omdat ze van de medewerkers van het hospice alle zorg en aandacht krijgen, kunnen die mensen er hun laatste

dagen heel intens beleven.
Toespraak


---

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


- 5 -

Dat geldt natuurlijk ook voor kinderen die in een hospice

overlijden. Ik vind: je moet de dood niet wegstoppen. Want ook al is het een cliché: de dood hóórt nu eenmaal bij het leven.

Maar terminale zorg is niet de voornaamste vorm van zorg in De Glind. In dit kinderhospice staat niet zozeer de dood, als wel het leven centraal. Want in De Glind zal het in de meeste gevallen gaan om een tijdelijke opname. Vooral om de reden die ik in het begin al beschreef. De ouders van het zieke kind kunnen even uitblazen en wat meer tijd aan hun andere kinderen besteden, want dat schiet er vaak bij in. En hun kind in het hospice ontbreekt

het aan niets. Hij of zij wordt er heel goed verzorgd en misschien ook wel een beetje verwend. En met een eigen kamer die je zelf mag inrichten met eigen spulletjes voel je je er al snel thuis.

Toespraak


---

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


- 6 -

Ik kan mij desalniettemin voorstellen hoe moeilijk die

ouders het vinden om de zorg voor hun kind aan een ander over te laten. Al is het maar voor een paar dagen. Je moet heel wat overwinnen en ook zeker weten dat je kind in goede handen is, voor je die stap zet. Maar in een kinderhospice kun je er zeker van zijn dát je kind goed wordt verzorgd. Want daar werken speciaal opgeleide professionele krachten en zeer gemotiveerde vrijwilligers. Zoals De Glind die ook in huis heeft.

Wat ik ook goed vind aan dit kinderhospice, is dat er veel aandacht is voor de waardigheid van het leven. Met andere woorden: het gaat niet alleen om het zieke lijf van

de patiënt. Ook aan andere behoeften en noden wordt aandacht besteed. Psycho-sociale vragen, emoties en zingevende waarden zijn even belangrijk als de medische kant van het verhaal. En ook dáárbij worden de naaste familieleden van de patiënt betrokken.

Toespraak


---

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


- 7 -

Kortom: De Glind stelt niet alleen het zieke kind, maar het

hele gezin daaromheen centraal. Het feit dat gezinsleden eventueel in het hospice kunnen blijven overnachten zegt wat dat betreft genoeg.

Dames en heren,
Ik wil nog een paar algemene opmerkingen maken over palliatieve zorg. Dat is jargon voor zorg rondom het levenseinde. Hoewel het een heel aparte vorm van zorg is, staat palliatieve zorg niet op zichzelf. Het is een onderdeel van de reguliere gezondheidszorg.

Daarom moet een kinderhospice onderdeel zijn van een

netwerk met andere zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, thuiszorg, jeugdhulpverlening en dergelijke. Voordeel van zo'n netwerk is dat je mensen, middelen en kennis met elkaar kunt delen.

Toespraak


---

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


- 8 -

Ik weet dat De Glind al deel uitmaakt van zo'n netwerk,

samen met aantal zorginstellingen in de regio. Ik vind dat een uitstekende zaak. Want gezamenlijk beschikken De Glind en die instellingen over de vereiste deskundigheid om op de vragen en behoeften van de patiëntjes in te gaan. Ik vind dat een heel goed voorbeeld van het afstemmen van het zorgaanbod op de zorgvraag in plaats van andersom. En dat zie ik natuurlijk graag.

Iets anders dat ik heel belangrijk vind is de kwaliteit van de zorg. Daar heb ik onlangs nog een brief over aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarin ging het met name over de kwaliteit van de zorg voor de patiënt. Want daar

schort het nogal eens aan. Terwijl er in de praktijk genoeg voorbeelden zijn van hoe het wél moet of óók kan. Wat dat betreft kunnen ziekenhuizen en andere zorginstellingen nog veel van elkaar leren.

Toespraak


---

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


- 9 -

Dat geldt natuurlijk ook voor de palliatieve zorg. Ik zou

daarom tegen de leiding en de medewerkers van De Glind willen zeggen: kijk hoe het er bij andere instellingen aan toe gaat waar palliatieve zorg wordt gegeven. Dat zijn niet alleen hospices en bijna-thuishuizen, maar ook verpleeg- en verzorgingshuizen. Zeker voor een net beginnend hospice kan dat heel nuttig zijn. Want wat op school niet mag, zou in de zorg juist verplicht moeten worden. Ik bedoel natuurlijk: afkijken, spieken. Je mag het ook bedrijfsspionage noemen. Allemaal toegestaan.

Ik ga ervan uit dat ook De Glind de kwaliteit van de patiëntenzorg hoog in het vaandel zal schrijven.

Als ik afga op de informatie die ik op de website van de Rudolphstichting heb gelezen, denk ik dat dat wel goed zit. Ik hoop dat dit kinderhospice in een behoefte zal blijken te voorzien en dat de patiëntjes er zich thuis zullen voelen.

Toespraak


---

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


- 10 -

Om bij dat laatste een handje te helpen heb ik een paar

cadeautjes meegebracht. Die ga ik zo meteen
overhandigen aan Wilma Stoelinga, de directeur van het kinderhospice. Maar niet voordat ik u alvast prettige feestdagen en een heel gelukkig nieuwjaar heb toegewenst.

-0-0-0-
Toespraak

10