Wat stemmen de hoger onderwijs sleutelfiguren straks
UTRECHT, 20021220 -- ScienceGuide.org, de online community voor beslissers en kenniswerkers in en rond het hoger onderwijs, heeft de mensen van de Top 10 van het Hoger Onderwijs van 2002 naar hun stem gevraagd. Op de pagina Nieuws van www.ScienceGuide.org vindt u exclusief hun reflecties en conclusies. Van "Ik weet het niet, maar..." van Roel in't Veld, "een onverbeterlijke sociaal-democraat", een "CDA tenzij" tot Maria van der Hoeven die hogescholen en universiteiten aanspoort tot meer transparantie over hoe zij hun middelen uit de markt en publieke bronnen inzetten voor hun taken.
De sleutelfiguren van het hoger onderwijs blijken vooral CDA en PvdA trouw te blijven, maar kritische kanttekeningen zetten zij wel bij hun eigen partijen. Meer in het bijzonder krijgt VVD-staatssecretaris Nijs ervan langs. Universiteiten-voorman Ed d'Hondt: "Als je naar mevrouw Nijs luistert: die kan zich voorstellen, afgezien van de detaillering, dat de overheid met een minderheidsaandelenpakket in het Hoger Onderwijs ook wel uit de voeten kan. Daar geloof ik niets van." De Twentse professor Marijk van der Wende, dé specialist op het gebied van de internationalisering van kennis: "De discussie over een grotere bijdrage van private middelen kan dan ook niet uit de weg worden gegaan. Maar deze moet wel zorgvuldig en op grond van de juiste argumenten worden gevoerd. De voorzet van Mw. Nijs in deze was wat dat betreft in alle opzichten slordig."
De nummer 1 van de sleutelfiguren van het hoger onderwijs van 2002, de Leidse univrsiteitspresident en aanstaand voorzitter van het kwaliteitstoetsorgaan NAO, stemt CDA. Maar met een tenzij: daar heeft hij maar twee woorden voor nodig, "Nederland Kennisland." De grootste regeringspartij moet kortom zijn aanhang nog wat motiveren dat kennis en onderwijs de aandacht krijgen die ons land nodig heeft.
Ingezonden persbericht