Hoofd Bedrijfschap Ambachten

20 december 2002

Eigen bedrijf wordt minder populair in EU
De slechtere economische omstandigheden hebben dit jaar gezorgd voor een wereldwijde daling van 25% in nieuw ondernemerschap. In Nederland is de achteruitgang met 30% naar verhouding nog forser. Het ondernemersklimaat is vooral voor innovatieve starters een beproeving. Dit blijkt uit Entrepreneurship Under Pressure, het onderzoeksrapport dat het EIM opstelde voor Nederland in het kader van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Nog steeds onduidelijkheid over de status van een zelfstandige zonder personeel
De Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap (RZO) betreurt het dat er nog steeds geen duidelijkheid is over de status van een zelfstandige zonder personeel (zzper). De onlangs gepubliceerde Beleidsregels beoordeling dienstbetrekking bieden nog steeds geen duidelijkheid over de vraag of een zzper als ondernemer of als werknemer gezien moet worden.

Ondernemers kunnen ook digitaal belastingaangifte doen Vanaf 1 januari 2003 kunnen ondernemers kunnen hun belastingaangifte elektronisch versturen naar de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft gegevens geleverd aan softwareleveranciers die daarmee fiscale modules in boekhoudprogrammas konden ontwikkelen.

Groei nieuwe banen stokt door stagnerende economie Er komen geen nieuwe voltijdbanen meer bij. De banengroei is in het derde kwartaal van 2002 stilgevallen. De arbeidsmarkt volgt hiermee met vertraging de economische groei, die al ruim een jaar kwakkelt. Dit maakte het CBS onlangs bekend.

Werkloosheid stijgt explosief
De werkloosheid in ons land is de laatste twee maanden onverwacht snel gestegen. Dat meldt het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI, het voormalige arbeidsbureau) op basis van zeer recente cijfers.

Winter-WW
Schilders en bouwvakkers in de weg- en waterbouw hebben minister De Geus (Sociale Zaken) om een WW-uitkering gevraagd. Volgens de Hout- en Bouwbond CNV worden deze winter meer dan 10.000 schilders en bouwvakkers ontslagen zonder recht op uitkering.

Forse instroom WAO afkomstig van zeer klein aantal bedrijven Een minimaal aantal bedrijven blijkt verantwoordelijk voor een groot deel van de aanwas van nieuwe WAOers. Onder de hoede van 1,7% van circa 355.000 bedrijven raakten bijna 73.000 werknemers arbeidsongeschikt. Dat komt neer op 70% van de totale WAO-instroom. Dat heeft het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) bekendgemaakt. In totaal kwamen vorig jaar 104.142 werknemers in de WAO terecht.

Aantal uitkeringen WAO loopt terug
De toeloop op de WAO neemt af. Niet alleen het aantal nieuwe uitkeringen aan arbeidsongeschikte werknemers daalt. Ook worden al vier maanden meer uitkeringen beëindigd dan toegekend. Dit blijkt uit gegevens van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Dit UWV voert de WAO uit. Het UWV verwacht geen plotselinge stijging van het aantal nieuwe WAO-uitkeringen, omdat de achterstanden bij de eerste WAO-keuring vrijwel zijn weggewerkt.

MKB-minderhedenproject eindigt voor eind december Ruim 62.000 allochtonen hebben de afgelopen 2,5 jaar via het MKB-minderhedenproject een baan gevonden. Het project, een samenwerkingsverband tussen de koepel van MKB-Nederland en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI, de vroegere arbeidsvoorziening), startte in juli 2000 en loopt tot eind december.

Veel rassendiscriminatie op Europese arbeidsmarkt Uitsluiting van de arbeidsmarkt en discriminatie op grond van ras komen binnen heel Europa nog veel voor. Etnische minderheden en migranten hebben een aanmerkelijk hogere kans op werkloosheid, hebben minder zekerheid op een baan (door bijvoorbeeld seizoenswerk), ontvangen een laag inkomen, kampen met slechte werkomstandigheden, hebben een geringere kans op promotie en zijn sociaal minder mobiel. Deze conclusie trekt het in Wenen gevestigde Europese Monitoring Centrum voor Racisme en Xenofobie (EMCRX) in een rapportage over de toegang tot en gelijkheid op de arbeidsmarkt in Europa in 2001.

Werken onder hoge tijdsdruk opnieuw iets verminderd Werken onder hoge tijdsdruk is afgenomen van 31% in 2000 naar 30% in 2001. Ook in 2000 was al sprake van een lichte daling. Dit betekent een omslag in vergelijking met de jaren 1996 tot 1998, toen de werkdruk steeds toenam. Het percentage arbeidsongevallen is afgenomen van 2,6% in 2000 tot 2,4% in 2001. Ook is het aantal dodelijke ongevallen afgenomen van 101 in 2000 tot 83 in 2001. Wel blijkt dat de aandacht voor blootstellen aan gevaarlijke stoffen in bedrijven onvoldoende is. Het ziekteverzuimpercentage is gedaald van 5,5 tot 5,4%.

Aantal werkende vrouwen stagneert
De grote groei van het aantal vrouwen met betaald werk is voorbij. Dat blijkt uit de Emancipatie-monitor van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Prijs voor Technika 10
Vorig jaar kreeg Technika 10 de Harriët Freezerring uitgereikt. De prijs, genoemd naar de gelijknamige schrijfster, wordt sinds 1977 jaarlijks door de redactie van het feministisch maandblad Opzij toegekend aan een vrouw of instelling die zich inzet voor vrouwenzaken en van wier werk een bewustmakende invloed uitgaat. Als je de uitgangspunten van Technika 10 Nederland op een rijtje zet, dan voldoet ze ruimschoots aan deze criteria.

Brede aanval op scholieren: kies techniek!
Techniek is niet saai, maar cool, dan wel vet en fun. Met die boodschap gaan vijf grote bedrijven en de overheid de komende vijf jaar middelbare scholieren benaderen. De ondernemingen steken gezamenlijk 25 miljoen in het middelbaar onderwijs.

Leerlingen in mbo haken massaal af
Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) kent een jaarlijkse leerlingenuitval van 37%. De uitval is het hoogst in het eerste jaar op de laagste niveaus van opleidingen: daar staakt 44% de opleiding voortijdig. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs over het schooljaar 2001/2002.
De onderwijsinspectie zegt zich zorgen te maken over de hoge uitval en denkt dat dit mede te wijten is aan de cultuur onder mbo-jeugd dat het niet cool is om naar school te gaan. Uit het rapport blijkt voorts dat van die jaarlijkse 37% uitvallers circa eenderde weer een andere opleiding begint aan een mbo. Daardoor ligt het gemiddelde aantal schoolverlaters op mbo-niveau zonder diploma tegen de 20%.

Meer invloed bedrijven op eindexamens
Het bedrijfsleven moet meer inspraak krijgen in de eindexamens voor havo, vwo en het voorbereidend, middelbaar en hoger beroepsonderwijs (vmbo, mbo en hbo). Examens moeten onderling beter op elkaar worden afgestemd. Dat bevordert de doorstroming.

Kamer van Koophandel weet raad met marketing
De kamers van koophandel ondersteunen ondernemers ook bij marketingactiviteiten. Allereerst staan op www.kvk.nl praktische tips. Van deze site kunnen bovendien gratis documenten worden gedownload, zoals de opzet voor een promotieplan en een overzicht van de middelen die kunnen worden ingezet voor marketingactiviteiten. (Kijk onder Producten en Diensten en Hoe vergroot ik mijn omzet?)

13.500 Milieuzorgadviezen
De afgelopen 7 jaar zijn door de 8 milieuzorgbureaus verenigd in Collusie 13.500 adviezen aan kleinbedrijven uitgebracht. Na een bedrijfsscan ontvingen de bedrijven een advies waarmee kon worden bewerkstelligd dat het milieu minder wordt belast en op energie kan worden bespaard.

Convenant Verpakkingen reële kans geven
De verpakkingsindustrie krijgt tot 1 januari 2005 de tijd de hoeveelheid flesjes en blikjes op straat met tweederde te verminderen. Daarmee geeft staatssecretaris Van Geel (VROM) het bedrijfsleven een jaar langer de kans om de afspraken uit het zogenoemde Convenant Verpakkingen III na te komen.

Jaarboek Detailhandel 2002/2003
In het Jaarboek komen onderwerpen als arbeidsmarkt, actuele trends, omzetten en verkooppunten uitgebreid aan bod. Ook het aantal vestigingen in de detailhandel, de CAOs voor de sector en de digitale detailhandelsverkopen worden vermeld. De gehele sector wordt belicht maar eveneens 30 individuele branches. Het is een uitgebreid en interessant naslagwerk voor iedereen die in de detailhandel werkt of er mee te maken heeft.

Interessante links voor - toekomstige - ondernemers www.lerenondernemen.nl
www.mini-ondernemingen.nl