Nieuws
Onderzoek van bakolie bij oliebollenkramen
Datum: 20-12-02
Om te beoordelen of de bakolie regelmatig wordt ververst, zijn er
vanaf half november een 140-tal monsters olie genomen bij
oliebollenkramen. Deze oliemonsters worden onderzocht op het
zogenaamde "DPTG-gehalte": indicator-stoffen voor het op tijd
verversen van de olie.
In 11% van de onderzochte monsters werd de norm overschreden en is een
boete opgelegd.
Vanaf begin november verschijnen er in het straatbeeld weer volop de
traditionele oliebollenkramen in ons land. In het belang van de
volksgezondheid moet de olie waarin oliebollen of andere gefrituurde
producten worden gebakken, regelmatig ververst worden.
Als olie of frituurvet lange tijd wordt gebruikt, ontstaan er stoffen
met de categorienaam Dimere- en Polymere TriGlyceriden (DPTG). Deze
stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast geven hoge
gehalten aan DPTG smaakafwijkingen aan de gebakken en gefrituurde
producten.
De wettelijke norm voor de DPTG-stoffen is ten hoogste 16%
gewichtsprocent.
In de komende weken tot aan Oud-en-Nieuw zullen veel meer
oliebollen-bakkers en straatkramen bezocht worden om monsters te nemen
voor onderzoek op DPTG-gehalten.
foto: parkiet