Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Onderzoek van bakolie bij oliebollenkramen

Datum: 20-12-02

Om te beoordelen of de bakolie regelmatig wordt ververst, zijn er vanaf half november een 140-tal monsters olie genomen bij oliebollenkramen. Deze oliemonsters worden onderzocht op het zogenaamde "DPTG-gehalte": indicator-stoffen voor het op tijd verversen van de olie.

In 11% van de onderzochte monsters werd de norm overschreden en is een boete opgelegd.

Vanaf begin november verschijnen er in het straatbeeld weer volop de traditionele oliebollenkramen in ons land. In het belang van de volksgezondheid moet de olie waarin oliebollen of andere gefrituurde producten worden gebakken, regelmatig ververst worden.

Als olie of frituurvet lange tijd wordt gebruikt, ontstaan er stoffen met de categorienaam Dimere- en Polymere TriGlyceriden (DPTG). Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast geven hoge gehalten aan DPTG smaakafwijkingen aan de gebakken en gefrituurde producten.

De wettelijke norm voor de DPTG-stoffen is ten hoogste 16% gewichtsprocent.

In de komende weken tot aan Oud-en-Nieuw zullen veel meer oliebollen-bakkers en straatkramen bezocht worden om monsters te nemen voor onderzoek op DPTG-gehalten.

foto: parkiet