Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Onderwerp: Persbericht

Datum: 20 december 2002

Nummer: 235/02

De regering van de Russische Federatie heeft besloten negen archiefbestanden die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog naar de Sovjetunie waren gebracht en die zich nu op het grondgebied van de Russische Federatie bevinden, aan Nederland terug te geven. President Poetin heeft op maandag 16 december 2002 een decreet voor deze teruggave getekend.

De bestanden zijn afkomstig van joodse, theosofische, pacifistische, esperantistische, en zakelijke organisaties, alsmede van de Vrouwenbeweging en de Vrijmetselarij. Het ligt in de bedoeling het materiaal zo spoedig mogelijk ook feitelijk naar Nederland terug te brengen en over te dragen aan de rechthebbende organisaties of hun rechtsopvolgers.

Het betreft hier het tweede gedeelte van een grote partij Nederlands archiefmateriaal die ongeveer 10 jaar geleden in Rusland werd aangetroffen.

In december 2001 liet de Russische Federatie al 22 archiefbestanden uit deze partij naar Nederland terugbrengen.Toen betrof het archiefmateriaal van verschillende religieuze, pacifistische, socialistische en andere organisaties, dat in januari 2002 in Nederland is overhandigd aan de rechthebbende organisaties of hun rechtsopvolgers. Waar geen rechtsopvolgers meer konden worrden gevonden is het materiaal in beheer genomen door het Nationaal Archief (voorheen Algemeen Rijksarchief).

Nederland geeft een vergoeding voor de kosten van de opslag van het materiaal in de Sovjetunie en de Russische Federatie. Ook draagt Nederland bij aan de kosten voor het op microfiche zetten van gedeelten die voor de Russische Federatie van historisch belang zijn.

Over twee andere openstaande vraagstukken inzake kunstschatten die door de Tweede Wereldoorlog uit Nederland in Rusland terecht zijn gekomen, namelijk de tekeningen uit de Koenigscollectie alsmede twee schilderijen in de collectie van het Poesjkinmuseum te Moskou, zijn de regeringen van de Russische Federatie en Nederland nog altijd in overleg. Nederland hoopt op een spoedige afronding van deze zaken.

///

Ministerie van Buitenlandse Zaken