Ministerie van Economische Zaken Berichtnaam: Vragen van het lid Gerkens (SP) aan de minister van Economische Zaken over de huisvrouwencao van TPGpost. (Ingezonden 28 november 2002) Nummer: 205 Datum: 20-12-2002

1 Wat is uw mening over het bericht dat TPGpost 5000 postbestellers wil ontslaan en vervangen door huisvrouwen?1)

2 Kunt u garanderen dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen zodat TPGpost goedkoper uit kan zijn?

3 Deelt u de mening dat het onacceptabel is om hetzelfde werk met lager loon en slechtere arbeidsvoorwaarden te waarderen?

4 Erkent u het risico dat er niet voldoende huisvrouwen te vinden zijn en dat hierdoor de postbestelling in gevaar komt?


---
1) Netwerk, dinsdag 26 november jl.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, drs. G.J. Wijn, heeft deze vragen als volgt beantwoord. Ministerie van Economische Zaken


1 In artikel 5, lid 5, van de Postwet staat dat de richtlijnen bevatten alleen verplichtingen ten aanzien van het door de houder van de concessie te bereiken resultaat en niet ten aanzien van de wijze van bedrijfsvoering om dit resultaat te bereiken. De regering heeft derhalve geen bemoeienis met de bedrijfsvoering en heeft het bericht voor kennisgeving aangenomen.


2 Zie antwoord vraag 1, de regering laat zich niet in met de bedrijfsvoering.


3 Zie antwoord vraag 1, de regering laat zich niet in met de bedrijfsvoering.

4 In het Besluit Algemene Richtlijnen Post (Barp) is vastgelegd dat de houder van de concessie (TPG Post) op alle dagen, niet zijnde zon - of feestdagen overal in Nederland één postbestelling moet uitvoeren. De wijze waarop dit resultaat wordt bereikt is de verantwoordelijkheid van TPG Post. Op de uitvoering wordt toezicht gehouden door de OPTA. Overigens heeft TPG Post mij laten weten dat er marktonderzoek is gedaan naar de beschikbaarheid van arbeidskrachten voor de nieuwe vorm van postbestelling. Uit dit onderzoek is gebleken dat er voldoende arbeidspotentieel aanwezig is.