UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK ADAM

Aankoop belangrijk getijdenboek

Universiteitsbibliotheek Amsterdam koopt belangrijk getijdenboek Recent kocht de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA) van de Amsterdamse antiquaar Dorine Proske-van Heerdt een bijzonder boek van omstreeks 1480 met de getijden van Onze Lieve Vrouw, de getijden van de Eeuwige Wijsheid, de getijden van de Heilige Geest en van het Heilige Kruis, de Zeven Boetpsalmen met de Litanie van Alle Heiligen en de Dodenvigilie, en enkele andere gebeden, alle in het Nederlands. Het boek is niet alleen verlucht met prachtige versieringen die met de pen zijn aangebracht (penwerk) maar ook met enkele opvallende geschilderde randen. Getijdenboeken waren niet bestemd voor clerici of geestelijken: die gebruikten voor het lezen van hun dagelijkse gebeden het officiële Latijnse breviarium of brevier. Het getijdenboek met teksten in de volkstaal was doelbewust samengesteld voor leken en dan vooral voor leden van de verschillende religieuze gemeenschappen die de vele kloosters in onze laat-middeleeuwse steden bevolkten. Vaak zijn getijdenboeken heel eenvoudig uitgevoerd; het ging er immers in de eerste plaats om de teksten te kunnen lezen. Maar ook zijn er zeer fraai versierde en geïllustreerde getijdenboeken vervaardigd. Voor kapitaalkrachtige leken, zowel mannen als vrouwen, betekende het bezit van een kostbaar gedecoreerd getijdenboek niet alleen dat men over een verzameling devote teksten beschikte maar ook dat men een waardevol kunstobject in huis had. Zoals men eveneens bijvoorbeeld prachtig meubilair, bijzonder glaswerk, juwelen en schitterende kleding bezat.

Het bestaan van het getijdenboek dat nu door de Amsterdamse UB is gekocht, was tot op heden onbekend. Het meest verrassende is niet de inhoud - de genoemde teksten komen ook voor in andere getijdenboeken - , maar de versiering, met name de combinatie van de penwerkversieringen met de geschilderde randen. Het penwerk wordt met een grote mate van zekerheid door gespecialiseerde kunsthistorici toegeschreven aan ateliers in Amsterdam. Het schilderwerk komt voor in twee andere handschriften maar kon tot nu toe niet gelokaliseerd worden; de twee handschriften bevatten geen penwerk. De meeste middeleeuwse handschriften vermelden niet wanneer en waar zij gemaakt zijn. Alleen door vergelijking met andere handschriften kan soms de ouderdom en de plaats van vervaardiging bepaald worden. Die mogelijkheid doet zich voor bij het onlangs opgedoken getijdenboek: de unieke combinatie van de getekende en de geschilderde versieringen maakt het mogelijk te concluderen dat het schilderwerk evenals het penwerk hoogstwaarschijnlijk van Amsterdamse origine is en dat dus ook de twee andere handschriften in Amsterdam gelokaliseerd moeten worden. Van enkele andere Hollandse steden waren voorbeelden bekend van een eigen lokale schilderstijl. De ontdekking van dit door de Amsterdamse UB verworven getijdenboek geeft Amsterdam voor het eerst een plaats in de geschiedenis van de Noordnederlandse boekschilderkunst. Vergelijking met andere handschriften maakt duidelijk dat een datering rond 1480 het meest waarschijnlijk is. Verder onderzoek van dit handschrift, waarvan de aankoop mogelijk werd, dankzij de Prof. mr. Herman de la Fontaine Verwey Stichting, kan misschien uitwijzen in welk stedelijk atelier de karakteristieke versieringen gemaakt zijn.

Voor foto's: Nicolette de Pater 020 - 525 2308
voor inlichtingen: biemans@uba.uva.nl
Universiteitsbibliotheek Amsterdam, Singel 425, 1012 WP Amsterdam Bijzondere Collecties, afdeling Handschriften, tel. 020 - 525 2476/2284

20 dec 02 15:00