Gemeente Alblasserdam

Nieuwsberichten

20/12/2002
Grote onderhoudswerkzaamheden aan het groen in Park Huis te Kinderdijk

Fase I van de opknapbeurt van Park Huis te Kinderdijk is zo goed als gereed. De sloten zijn gebaggerd, de bruggetjes zijn vervangen, er is een duiker geplaatst en er is een sloot vergraven. Daarnaast zijn de paadjes voorzien van een nieuwe laag asfalt. Helaas is verzuimd een kleeflaag aan te brengen en dus zit de slijtlaag niet vast. De aannemer zal dit in het voorjaar herstellen.

Indien de winter aanhoudt zal binnenkort een begin worden gemaakt met fase II. In fase II gaan we vooral aan de slag met het groen. Mocht de dooi echter toch snel invallen dan worden veel van de werkzaamheden uitgesteld tot na het broedseizoen in een droge periode in de zomer. Zoals bekend mag worden verondersteld heeft ook het groen een grootschalige opknapbeurt nodig.
Hierbij is het uitgangspunt dat het beeld van het groen in zijn huidige verschijningsvorm ook voor langere tijd gewaarborgd is. De afgelopen jaren is reeds stelselmatig aan de laanbeplantingen gesnoeid om het achterstallig onderhoud en het mogelijke gevaar voor passanten weg te nemen. Het wordt nu tijd om de bosvakken aan te gaan pakken. Daar het kappen en dunnen vaak emoties oproept bij het publiek willen we het publiek d.m.v. deze publicatie wat achtergrondinformatie geven over de werkzaamheden. De plannen zijn bovendien het resultaat van de samenwerking tussen de afd. Plantsoenen en de stichting Behoud het Park.

Om te beginnen zullen in ieder geval bijna alle grote populieren worden verwijderd. Dit wordt met name gedaan om de overige boom- en struikvormers meer licht en ruimte te geven en uit te laten groeien tot een dicht geheel. Hiertoe zal overigens ook in de overige beplanting flink gedund moeten worden omdat de bomen sowieso te dicht op elkaar staan, elkaar opjagen en er dus nauwelijks licht op de ondergrond komt.
Daarnaast willen we het mogelijke gevaar dat deze bomen voor hun omgeving opleveren niet afwachten. Met name rond de scoutinggebouwtjes waar regelmatig veel kinderen spelen willen we elk gevaar uitsluiten. Daar waar de populieren geen gevaar opleveren en aan de rand van het bosperceel weinig licht wegnemen kunnen er een aantal blijven staan. Overigens zullen een aantal stammen worden uitgesleept, maar ook zullen er enkele stammen blijven liggen of blijven staan voor insecten, kleine knaagdieren en spechten.

In de beplantingsstrook achter de Lekstraat en de Biezenkamp zal om dezelfde redenen flink worden gedund. Met name abeel, es en larix zal hier het veld gaan ruimen. Hierbij is het overigens uitdrukkelijk de bedoeling om d.m.v. jonge aanplant met soorten als hazelaar, taxus, rododendron en hulst voor een struiklaag te zorgen die zorgt voor een minder doorzichtige situatie dan nu het geval is. Hierdoor krijgt de parkrand een meer gesloten karakter

In het bosperceel aan de kant van de Van Hogendorpweg zal een stuk bos (naar schatting een vijfde van het oppervlak) op enkele solitairen na worden afgezet, om het te verjongen. Dit is immers zo'n doorgeschoten stakenbos, dat hier naar verwachting op termijn slechts een holle stormgevoelige beplanting overblijft. De ontwikkeling van het te verjongen bosstuk zal de komende jaren goed worden gevolgd. De verwachting is dat door verjonging zich weer een nieuwe dichtere beplanting zal ontwikkelen. Tevens breng je hiermee een differentiatie aan in biotopen wat naar verwachting weer van invloed is op de verscheidenheid aan flora en fauna. Wanneer de ontwikkeling succesvol blijkt, zal over tussen de vijf en tien jaar weer een ander stuk onderhanden worden genomen. In een cyclus van 25 tot 50 jaar zou zo dan het hele perceel stelselmatig worden verjongd.

Tot slot zullen in de lanen weer flink wat elzen worden afgezet om te voorkomen dat ze de eiken en linden beconcurreren of zo ver over de sloot hangen dat ze uiteindelijk om zullen vallen. Tevens wordt hiermee bereikt dat het elzenhakhoutbeeld terugkeert waarbij de stobben om de vijf tot tien jaar worden afgezet.

Overigens zal zoveel mogelijk hout in het park blijven. De stammen en het takhout zullen opgestapeld worden op zogenaamde rillen, waartussen veel dieren weer een verblijfplaats en vogels broedgelegenheid kunnen vinden. Hiervoor zullen ook delen van de aangrenzende weilandjes worden gebruikt omdat we daar een golvende bosrand met struweel- en struikvormers willen aanplanten die een overgang vormt naar het open gebied.
Voor de dunningen en het terugzetten van de elzen als beheersmaatregel is geen kapvergunning nodig. Hiermee zal wellicht al op korte termijn worden begonnen. Voor het kappen van de solitaire populieren wordt wel de kapvergunningsprocedure doorlopen.

Mocht u ondanks deze uitleg meer informatie willen hebben omtrent de plannen dan kunt u contact opnemen met Lex Koelewijn, afd. Plantsoenen. Tel: 078 692 13 05.