Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Slachtoffers krijgen spreekrecht in rechtszaal

De Tweede Kamer stemde donderdag unaniem voor een initiatiefwetsvoorstel die slachtoffer van ernstige misdrijven het recht geeft om in de rechtszaal een verklaring af te leggen. De regeling gaat ook voor nabestaanden gelden. Het voorstel van de Kamerleden Dittrich (D66) en Schonewille (LPF) is bedoeld om slachtoffers het recht te geven op de terechtzitting te laten vertellen welk effect een misdaad op hun leven heeft. Nu mag dat alleen als de rechter het toestaat.

Het wetsvoorstel voor spreekrecht voor slachtoffers in de rechtszaal werd in eerste instantie kritisch ontvangen door de Tweede Kamer. Er bestond wel grote interesse voor versterking van de rol van het slachtoffer in de rechtszaal, maar alle politieke partijen hebben zorgen over de uitwerking van het spreekrecht. Een week geleden vonden verschillende fracties het spreekrecht voor slachtoffers nog te ver gaan.

Beïnvloeding

Ze vroegen zich af of het huidige beperkte spreekrecht, dat afhankelijk is van de toestemming van de rechter, niet zou volstaan. Ook werd zorg geuit over een mogelijk strafopdrijvend effect van een spreekrecht. Een bezwaar was dat als het slachtoffer een emotionele verklaring aflegt, dat in het nadeel kan werken van de verdachte. De rechter kan hierdoor worden beïnvloed, was de kritiek.

Dittrich en Schonewille vinden het echter raar dat de verdachte wel altijd het woord mag voeren, maar het slachtoffer niet. Nu komen slachtoffers alleen aan het woord als de rechter het toestaat. De indieners van het wetsvoorstel denken dat het slachtoffers helpt om het misdrijf te verwerken als zij hun zegje mogen doen. Het slachtoffer mag niet worden ondervraagd door de verdediging.
* Behandeling wetsvoorstel wijziging Wetboek van Strafvordering: invoering spreekrecht voor slachtoffers en nabestaanden (Pdf-bestand)


---


---

Laatst gewijzigd: 20-12-2002