CZ ACTIEF IN GEZONDHEID

Zorgverzekeraars beëindigen aanbesteding geneesmiddelen

De zorgverzekeraars CZ, VGZ en Univé stoppen met de Europese aanbesteding die zij in oktober 2002 gezamenlijk startten voor levering en distributie van de geneesmiddelen omeprazol (maagzuurremmer) en simvastatine (cholesterolverlager). Uit de selectie is gebleken dat te weinig bedrijven zich hebben gekwalificeerd om de aanbestedingsprocedure te kunnen voortzetten.

87 bedrijven dienden zich aan voor de inschrijvingsinformatie, daarvan hebben zich er uiteindelijk zeven aangemeld. Twee daarvan voldeden niet aan de formele toets. Van de overige vijf bleken er drie te kunnen voldoen aan de minimumeisen benodigd om een offerte te mogen indienen: één leverancier voor het product omeprazol, één voor het middel simvastatine en een distibuteur. Hiermee kan onmogelijk worden voldaan aan de vooraf bepaalde eis van multisourcing: minimaal twee partijen per gebied die het gelijke product leveren. Dit om aan de vraag te kunnen voldoen en continuïteit te kunnen garanderen. Opvallend is dat nauwelijks Nederlandse generieke fabrikanten zich hebben ingeschreven. CZ/VGZ/Univé gaan hierover in gesprek met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

CZ, VGZ en Univé blijven inkoopactiviteiten ontplooien die moeten leiden tot drastisch lagere prijzen voor geneesmiddelen voor hun verzekerden. De drie zorgverzekeraars gaan een non-response onderzoek uitvoeren om vast te stellen waarom onvoldoende partijen op de aanbesteding hebben gereageerd.

Recente ontwikkelingen zoals de voorgenomen aanpassing van het Verstrekkingenbesluit Ziekenfondswet en de uitspraak van de kort geding rechter in Groningen inzake fluoxetine versterken de positie van CZ/VGZ/Univé bij een toekomstige aanbesteding. De essentie van beide ontwikkelingen is dat zorgverzekeraars apotheken mogen verplichten om gelijkwaardige maar goedkopere geneesmiddelen te verstrekken.